Dokážeme odhalit i pět let starou půlmilimetrovou stopu krve, říká komisařka Jana Hájková

14. červenec 2016

Znáte seriál Sběratelé kostí? Přesně tak to ve skutečnosti nevypadá. „Mít takovou techniku, to by byl sen,“ říká komisařka. Přesto její odbor dělá věci skoro nemožné.

Jana Hájková věnovala 30 let (celou polovinu) svého života odhalování zločinců. Jako forenzní bioložka se specializací na hematologii a sérologii dokáže odhalit stopu, o které si pachatel myslí, že ji zahladil. V práci Krevní stopy a jejich detekce ona a její tým popsali postup, jak objevit skryté stopy.

Zázračné modré světlo

„Celý rok jsme zkoumali tzv. modré světlo, činidlo Bluestar. Dokázali jsme objevit a zviditelnit i stopy staré až 5 let,“ vysvětluje vrchní komisařka. „Pachatel byl přítomný naší domovní prohlídce i detekci 0,5mm stopy krve na noze od židle. Byl velmi překvapen. Protože tvrdil, že tam oběť nikdy nebyla.“

Štěstí? Zkušenosti!

Na základě zvýraznění stopy činidlem, které navíc nepoškozuje DNA, byla přítomnost oběti prokázána. „A pak už pachatel jen doznával,“ je cítit v hlase Hájkové potěšení. „Je to štěstí, ale taky musíte na základě zkušeností vědět, kam sáhnout, kam se dívat.“

Není jen 1. oddělení

Její tým objasnil i 10 let starou vraždu v Klučově, tzv. případ Deka s mrtvolou. „Někdy mě ale mrzí, že odměna padne jen na skupinu 1. oddělení vražd,“ posteskne si. „Vyšetřování zločinu dnes není otázka jedné disciplíny.“ Jaké jsou další metody? Poslechněte si v rozhovoru.

Spustit audio