Eliška Balzerová oslavuje s Nemocnicí na kraji města již 34. „narozeniny“

5. listopad 2012

Nejen do minulosti jsme se vrátili dnes, 5. listopadu, ve společnosti herečky a ředitelky Divadla Na Fidlovačce Elišky Balzerové.

Premiéra první série oblíbeného seriálu Nemocnice na kraji města se začala promítat 5. listopadu 1978. Jednou z klíčových postav byla i lékařka Alžběta Čeňková, kterou nezaměnitelně ztvárnila herečka Eliška Balzerová. Je tomu tedy 34 let, co se legendy jako Miloš Kopecký, Dana Medřická nebo Ladislav Chudík objevily na televizních obrazovkách v bílých pláštích. Proto jsme také na seriál společně zavzpomínali.

Nemocnice na kraji města

Režisérem Nemocnice na kraji města byl Jaroslav Dudek. Skvělý scénář napsal Jaroslav Dietl a hudbu složil Jan Klusák, tedy všechno jména, která ve vzájemné konstelaci nemohla vytvořit nic jiného, nežli drahokam: „Je trochu zvláštní, že seriál slavil velký úspěch především v sousedním Německu, tam byl snad ještě oblíbenější než u nás. Já jsem měla štěstí, že mě dabovala výborná herečka a posunula mou roli dál tak, aby byla pro Němce více přijatelná. Např. Miloš Kopecký takové štěstí neměl.“ V roce 1982 získala Eliška Balzerová prestižní cenu Bambi za nejlepší ženskou roli právě jako lékařka A. Čeňková. Zajímavostí je, že po naléhání našich západních sousedů byla dokonce natočena celá seriálová řada jako pokračování: „Studia na Kavčích horách tehdy za to dostala nové kamery. Nemuselo se tedy natáčet pomocí zastaralých velkých, ale měli jsme pak menší a mobilnější.“

Eliška Balzerová

Na podzim do divadla

Filmy a filmoví režiséři se herečce E. Balzerové nevyhýbají ani dnes. V Divadle Na Fidlovačce věnuje nejen vystupování, ale i jeho vedení, protože jak říká: „Především na podzim by měli lidé chodit do divadla.“ Dnes večer můžeme herečku spatřit ve hře s názvem Můj báječný rozvod, která sklízí ovace nejen diváků, ale i posluchačů Dvojky: „Jedna z mých prvních vět v této hře patří vzpomínce na neúspěšný atentát na budovu britského parlamentu. K tomu mělo dojít právě 5. listopadu, což je dnes.“ V divadle na Praze 4 jsme ale zůstali, protože v těchto dnech na tamních prknech startuje nová sezóna. Tu programová ředitelka E. Balzerová označuje jako „česká“: „Začínáme hrou Johanna Nepomuka Nestroye Dům čtyř letor, autor byl vlastně tak trochu Čech. Dále připravujeme dramatizaci knihy Babička, režiséra Jana Jirků a na jaro jsme si pro ty nejmladší připravili hru Nevěsta, na motivy knihy Adolfa Hoffmeistera.“ Divadelní soubor chce v publiku vidět prý i ty nejmladší a diváci zase chtějí vidět Elišku Balzerovou! Takže není důvod, proč návštěvu divadla odkládat.

autor: Jan Sklenář
Spustit audio