Eliška Hašková Coolidge: „Od etikety je jen krůček k etice“

16. květen 2012

Dnes (16. května) jsme ve studiu přivítali diplomatku Elišku Haškovou Coolidge. Ženu, která stála po boku amerických prezidentů.

Do Bílého domu za americkým snem?

Eliška Hašková Coolidge se narodila v Praze ve významné bankéřské rodině. Její otec byl zrovna na služební cestě ve Spojených státech amerických, když přišel tzv. Vítězný únor a tak se domů již nevrátil. Po roce se podařilo emigrovat i zbytku rodiny, ale matka mezitím změnila plány a rozhodla se začít jiný život, jinde. Devítiletá Eliška čekala sama ve Francii téměř rok, než se s otcem znovu setkala a společně začali od nuly, což se jim nakonec se štěstím vydařilo. V USA vystudovala diplomacii na prestižní univerzitě a nastoupila do Bílého domu, tři měsíce před atentátem na prezidenta J. F. Kennedyho. Hlavy státu odcházely, ale ona zůstávala a během 18 let upravovala proslovy postupně pěti americkým prezidentům.

Dlouhé a plné věty R. Nixona

Z toho co bylo již řečeno vyplývá pouze jediné – život E. H. Coolidge je nesmírně zajímavý a nabitý zážitky. Poznala prezidenta Richarda Nixona, prožila aféru Watergate a postupně vkládala slova do úst nejmocnějším mužům světa: „Ano, bylo to opravdu poutavé. Každý prezident pro mě znamenal jistou výzvu, každý měl jiný způsob vyjadřování. Např. Lyndon Johnson užíval spíše krátké věty a krátká slova, Nixon měl naopak plné věty a dlouhá slova. Jejich životy se staly postupně součástí i toho mého“ E. H. Coolidge působila a žila uprostřed studené války. Zatím co její rodina doma hovořila o okupovaném Československu, ona zastávala funkci v pomyslném středu „svobodného“ světa a čekala dlouhých 40 let, než se mohla vrátit zpět do své rodné vlasti.

Bílý dům - sídlo prezidenta USA

Společenský úpadek jako celosvětový trend

„Společenské způsoby nejsou něco strojeného. Pochází z nitra a celé to je pouze o tom, abychom si lépe rozuměli a byli schopni dosáhnout kompromisů vedoucích k dobru.“ Podle slov E. H. Coolidge je od etikety pouze krůček k etice a nejen to se pokoušela přiblížit i českým politikům v době předsedání ČR v čele EU. Jaký je tedy rozdíl v projevu těch českých a amerických? Jsou vůbec tuzemští státníci vzdělatelní? „Samozřejmě dlouhá léta totality, a v podstatě nemožnost kultivovat diplomatické vystupování, jsou na české politické scéně znát. Na druhou stranu také často říkám, že to co se děje tady, je vlastně celosvětový trend a děje se i v Americe, i když tam to dovedou o něco lépe maskovat.“ Poznamenala s úsměvem E. H. Coolidge a dodala: „Lidé přestávají být ochotní si vzájemně naslouchat a podle mě dochází k jakémusi rozpadu společnosti.“ Politická příslušnost a rozdílné názory by totiž prý nikdy neměly bránit rozumné diskuzi.

Více si poslechněte v přiloženém audiozáznamu na začátku článku…

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.