Faul Chorvatska proti Brazílii měl rozhodčí nechat bez povšimnutí, říká expert

13. červen 2014

Brazílie odstartovala fotbalový šampionát výhrou nad Chorvatskem. Mistrovství sleduje i Pavel Karoch, bývalý fotbalista a současný fotbalový expert České televize.

Rozhodující moment zápasu se bude ještě rozebírat. Hlavně přifilmovaný penaltový faul brazilského útočníka za stavu 1:1. Pavel Karoch má chorvatskou babičku, a tak zápas o to víc sledoval.

„Vždy budou přicházet momenty, kdy má rozhodčí pravomoc. Včera penaltu písknul, přestože si myslím, že to měl nechat bez povšimnutí."

Nová fotbalová generace musí dorůst

Dvacáté MS začalo bez české účasti. „Je třeba, aby naši fotbalisté hráli v dobrých klubech. V top klubech máme dva hráče, Tomáše Rosického v Arsenalu a Petra Čecha v Chelsea. Oba jsou už po třicítce. Chorvati i Brazilci mají hráče ve vynikajících klubech.“

Podle Karocha se musí změnit přístup k mládeži, metodika. Dát důraz na to, aby se vybírali hráči, kteří mají rychlost a dynamiku. „Musíme si počkat několik let, aby ta generace dorostla.“

Někdy se ve fotbalu mluví o protekci. „Může se stát, že v té jedenáctce je jeden dva fotbalisté, jejichž rodiče klubu pomáhají. Ale pokud je kluk dobrý a má talent, tak se prosadí.“

Mužstva na trénink s novým míčem moc času nemají

Sportovní firmy staví na novém míči ke každému mistrovství světa svůj marketing. Míč je důležitý. Záleží na hloubce a četnosti švů.

„Když je míč z méně dílů, víc pruží. Pro brankáře je to problém, protože míče plavou,“ říká Pavel Karoch. Navíc nový míč dostanou jednotlivé státy asi měsíc před mistrovstvím, takže nemají moc času potrénovat.

Děti jdou ve stopách rodičů

Manželkou Pavla Karocha je herečka Gabriela Filippi. O prázdninách společně pořádají Multi Dance Camp, příměstský tábor pro děti.

Hraje se tu fotbal, tancuje, hraje divaldo, bubnuje a učí i thajbox. Děti se vydaly ve stopách rodičů. Dcera Sofie studuje tanec, ten miluje i osmiletý Gabriel, který hraje fotbal.

Máme šanci v kvalifikaci na Mistrovství Evropy? Jak působí stadiony v tropech na Evropany? Jaké tipuje Pavel Karoch vítěze a jak hodnotí hráče? Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio