„Golf hrajete dokud vám to chodí,“ říká Miloš Vajner

2. září 2011

Hostem pátečního (2. září) magazínu „Je jaká je“ po 9:05 hodině byl aktivní hráč golfu, odborník na tzv. Adventure Golf a také majitel golfového klubu v Liberci Miloš Vajner.

Víte co je to Adventure Golf? Podle odborníka a majitele adventure klubu Miloše Vajnera jde o mezistupeň k tzv. velkému golfu, který vznikl ve Spojených státech amerických. Prý se do hry můžeme pustit bez obav a nemusíme mít ani žádné vybavení. To se ostatně dá půjčit přímo na hřišti. K hraní Adventure Golfu tak potřebujeme pouze míček a putter, tedy golfovou hůl. „Tento sport vznikl jako doplněk tzv. klasického golfu, jako zábava pro celou rodinu. Dnes je ale také často doplňkem mnoha zábavných parků celého světa,“ řekl Miloš Vajner. Své místo si v Adventure Golfu našili i profesionální hráči. Velmi úspěšná je i teprve 16letá Češka Olivie Prokopová z Rakovníka. Je čtyřnásobnou mistryní světa, několikanásobnou vítězkou Turnaje mistrů a vítězkou turnaje China Open 2009.

Golfové hřiště (ilustrační foto)

Pokud chcete do golfu zapojit děti, tak pro ně je určen hlavně Crazy Golf. Další možností je asi v Česku dříve hodně oblíbený minigolf, který byl součástí téměř každého přírodního koupaliště.

Adventure Golf je tedy v zásadě klasický golf zmenšený do velikosti minigolfových drah. Velikost drah je to jediné, co má Adventure Golf společného s minigolfem. Způsob hry je totiž odlišný. Nenajdete zde klasické překážky známé z minigolfu, ale na drahách jsou různé terénní nerovnosti, vyvýšeniny, boule, vodní pasti a písečné bunkry. Největší rozdíl je ale v tom, že se hraje na umělé golfové trávě a hráči během hry smí nebo dokonce musejí chodit po drahách. Hraje se golfovými holemi určenými k puttování nebo minigolfovými kladívky a golfovým míčkem.

Jihoafričan Mark Schwartzel - vítěz golfového Masters 2011

Hřiště je většinou 9 nebo 18 jamkové. „Obejdete jej velmi rychle, obvykle je tak 100 metrové. Některé jamky mohou být delší, jiné kratší. Samozřejmě, že se počítají počty úderů. Ideálně by se např. 18 jamek mělo zahrát na 64 ran. Olivie Prokopová u nás zahrála rekord 45 ran. Uvidíme, jak dlouho nám vydrží.“

Podle Miloše Vajnera je Česko golfovou zemí. Máme zde asi 100 golfových hřišť, ale jen 50 tisíc golfistů. „Budoucnost golfu vidím velmi příznivě, ale musí se tento sport dostat mezi tzv. volnočasové. Adventure Golf může být pro mnohé začátek. Podle mě ale musejí vznikat veřejná golfová hřiště, který je u nás jen deset, a k tomu jsou ještě dobře utajená. Velmi nákladné je nové golfové hřiště postavit. To stojí desítky milionů. Další značné náklady představuje jeho údržba. Ono se to nezdá, ale je to velmi drahé.“ Na druhou stranu jsou u tohoto sportu u nás vypěstované předsudky podle kterých jde o sport "pro horních 10 tisíc". „Hraní golfu je tak drahé, jako když v zimě vyjedete na týden na sjezdovky,“ upřesňuje Miloš Vajner s tím, že „je to sport na celý život. Je jedno, kdy začnete. Ale když tomu propadnete, tak hrajete dokud vám to chodí!“

Miloš Vajner a Stanislava Lekešová

Celý rozhovor Stanislavy Lekešové, která nás zavedla i na další, ne jen golfová hřiště, najdete v audiozáznamu na začátku článku.

autor: lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.