Herečka Zdeňka Žádníková chystá pro Pixar film podle vlastní knihy

22. červenec 2016

Znát ji můžete z Dejvického divadla nebo seriálu Velmi křehké vztahy. Kromě divadla a televize hraje taky na flétnu, skládá písničky, píše a řídí vlastní Nadační fond. Evidentně jí je to málo.

V roce 2009 vydala herečka Zdeňka Žádníková-Volencová knihu Ve znamení motýla. Baví děti i dospělé. „Každá stránka má obrázek. Pózovaly moje dvě dcery.“ Ilustrace jsou vytvořené kombinovanou technikou reálných snímků, malby a stříkané retuše. Text je dvojí: český a anglický.

„Mám ráda, když věci svou funkci neztratí s věkem,“ říká autorka. Knížku prý zamýšlela pro děti od 3 do 18. „Když malým dětem čtete knížku, je nezajímá text. Poslouchají a chtějí vidět další obrázek. A tady ho mají při každém otočení. V 10–12 ten příběh funguje sám o sobě. No a potom jako jazyková učebnice.“

Motýl do Pixaru?

Později k příběhu složila i písničky, které natočila s kolegy z Dejvického divadla. CD bylo na světě. Teď by ale ráda i film. „CD i knihu jsem produkovala s manželem. Animace jsou ale mimo moje možnosti. Takže teď jsme ve fázi zpracovávání dokumentace pro zahraničí.“

Pohádkový svět plný fantazie si ale říká o náročnou hollywoodskou produkci. „Ano. Bavíme se o Pixaru a těchto velkých společnostech, které na to samozřejmě mají ty technické a finanční prostředky,“ říká bez skrupulí Žádníková. „Štěstí přeje odvážným. Proč to nezkusit?“

Nástěnné malby v nemocnicích

Kniha původně vznikla pro Nadační fond Zdeňky Žádníkové. Ten pomáhá zkrášlovat prostor v nemocnicích a domovech pro seniory. „Děláme lakované nástěnné malby. Jsou omyvatelné a možná tam zůstanou 100 let.“ Malby jsou dílem malíře Libora Škrlíka, který stál i u zrodu fondu.

Kromě něj s fondem spolupracuje i Benjamin Kuras, který sepsal cyklus fejetonů Přísloví pro potěšení. Obrazy k nim vytvořila Magda Veverková. „To je něco, co neminete,“ ujišťuje herečka. Nemocnice jsou místa, kde je humor důležitý. Běžte se podívat třeba na dětskou polikliniku v Motole.

autoři: eh , Jiří Holoubek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.