Hormonální jóga, Power jóga... To, že si nedáte nohu za krk, ještě neznamená, že pro vás jóga není. Vyberte si svůj styl!

27. červenec 2015

Jsou dvě skupiny lidí. První si myslí, že jóga je meditace. Druhá se bojí, že na cvičení nemá dost ohebné tělo. „Ani jedno není pravda,“ vyvrací zažité mýty lektorka jógy Kateřina Bílková.

„V józe si stačí vybrat správný styl. Nemusíte si vybrat meditaci, ale třeba power jógu, která je dynamická.“ Pro Kateřinu Bílkovou je meditace paradoxně to nejtěžší. „Při 30minutové meditaci se má člověk po 15 minutách zklidnit, přestat myslet na problémy a na práci. Uvolnění a klid je to nejtěžší.“

Základ je dýchání

Jak začít? „Lekcí pro začátečníky. Pokud lidi už nějak sportují, tak je dobré vybrat si dynamičtější styl.“ Pozor by si všichni měli dát už od začátku na dýchání. „Je to těžké. Pro začátečníky je důležité, aby nezadržovali dech a plynule dýchali nosem.“

Když začnete cvičit, bude se vám zdát každá pozice těžká. „Samozřejmě, je spousta náročných pozic. Ale pro hodně začátečníků je nejtěžší pozice střechy. Paradoxně by měla být odpočinkem.“ Jak na ní? Klikněte na video!

Zhubnete, když upravíte jídelníček

Říká se, že jóga nabíjí energií a Kateřina Bílková to jen potvrzuje. „Je to o energii. Cvičení se pojí se zdravým životním stylem. Když se přejíte, nebude se vám dobře cvičit.“ Obzvlášť ženy si nesmí myslet, že jógou se dá za pár týdnů zhubnout do plavek.

Čtěte také

„Jógou se zhubne, když upravíte jídelníček. Jinak to efekt mít nebude, stejně jako u jiných druhů cvičení.“ Taky si jógu nesmíte plést s lékem. „Ale může vám pomoct třeba po úrazu.“


Hormonální jóga
Je trendy. Hlavně u žen v menopauze nebo u těch, které chtějí otěhotnět. „Je to sestava vybraných cviků, které by měly pomoct.“

Nenechte se odradit!

První setkání s jógou bylo pro Kateřinu Bílkovou hodně rozpačité. „Chodila jsem na gymnastiku a jóga mi připadala statická a málo dynamická. Láska na první pohled to nebyla.“ Láska na první pohled ale často nemá dlouhého trvání a v případě Kateřiny Bílkové se vytrvalost osvědčila.

„Naučila jsem se dýchat a spoustu věcí a problémů i vydýchat.“ Časem si udělala lektorský kurz a s klienty cvičí už přes 10 let. Jak říká, v jejím případě se práce spojila s koníčkem.

Kateřina Bílková a Tereza Stýblová

Co je "nelenivá dovolená"? Ve kterých zemích je jóga populární? Co nabízejí některá letiště pro zklidnění? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Tereza Stýblová , eh
Spustit audio