Hranice jsou pouze uměle vytvořené čáry, říká cestovatelka

3. září 2014

Hlavní nápor turistů pomíjí. pro některé ideální čas vyrazit na cestu. Kamkoli. Podle cestovatelky, která projela už 120 zemí, si všude vystačíte s angličtinou.

Cestovatelka Dana Trávníčková navštívila už téměř 120 zemí, strávila na cestách přes 20 let a vydává knihy. Přitom ale začínala jako systémová analytička a učila na VŠE.

Pak založila cestovní kancelář, která cizince vozila k nám. A pak začala cestovat sama. „Ráda se rozprostřu po celé zeměkouli. Hranice nejsou problém,“ myslí si dnes.

Čtěte také

Je prý jednou z těch, kteří mají cestovatelský gen. Za minulého režimu ale nebylo cestování jednoduché. Proto právě prováděla cizince po Česku.

Republika jako svět

Tehdy sem jezdilo mnoho Bulharů, tak se naučila jejich řeč. „A najednou se ze mě stal odborník na Bulharsko,“ vypráví Trávníčková.

I když sama skromně říká, že žádné nadání nepobrala, jazyků se nakonec naučila víc. Nejdůležitější pro ni ale není ani bulharština ani třeba francouzština: „Umím oposlouchat řeč, ale vlastně si vystačím s angličtinou,“ říká.

Jak se připravuje na cestování? Jaké knihy cestovatelka už napsala a proč se dala na psaní? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.