Hus, který bil Němce slovem Božím, soudruh Hus, Hus – modernista… Který je ten pravý?

6. červenec 2016

Pro většinu lidí je dnešní sváteční den jen formální záležitost, konstatuje duchovní církve československé husitské ThDr. Martin Chadima. Nad duchovním rozměrem osobnosti Jana Husa podle jeho názoru převládá patos národního buditele, což je škoda, protože byl větší postavou a zasahoval do evropských dějin.

Husův odkaz se v průběhu let proměňoval – i proto, že řada lidí si do osobností promítá své vlastní deprese nebo úzkosti. „Slyšel jsem o Husovi, který bil Němce slovem Božím – nesmysl. Slyšel jsem o soudruhu Janu Husovi, to jsem slyšel na základní škole, to je samozřejmě nesmysl. Slyšel jsem o Husovi – modernistovi. Jaký modernista? Jeho názory na ženy byly tak konzervativní, že když jsem je nedávno přednášel německým a polským ženám, tak chtěly utéct ze sálu a zapomenout na jméno Hus. Spisovatelé, jako je Jirásek a spol., udělali z této doby takový patetický guláš, který odkazuje na Husa, který nepatří vůbec nikomu,“ říká doktor Chadima.


Myslím si, že Hus byl na svou dobu idealista. Byl přesvědčen, že koncil Kostnický bude tím, kdo se bude věnovat opravě církve, a neuvědomil si, že ten koncil si potom vezme za záminku otázku víry a pravomoci koncilu soudit kacíře. On byl dotlačen do situace, kdy už skutečně musel na koncil jet. ThDr. MARTIN CHADIMA

Jaký tedy byl mistr Jan Hus? Jeho povaha podle Martina Chadimy nebyla konfliktní, protože nezapomněl, že je knězem a musí vést lidi k pokoře a pokoji. „Kdo byl rebel, byl Jeroným Pražský. To byl člověk, který nejenom intelektuálně přesahoval ty lidi, vyargumentoval největší teology a samozřejmě je zesměšnil, nazval je hlupáky, trouby. Dominikány zval „domini canes“ – psi Páně. A šel tak daleko, že když na něj křičeli v Praze mniši, tak je zfackoval.“

Jana Husa sice odsoudila církev, ale vykonání rozsudku připadlo světské moci, což je podle Martina Chadimy poněkud pokrytecké. V církvi zůstal dojem, že není správné, aby ho zabili. I proto, že upálení je velmi bolestivá smrt. Proto ho předali světské moci a upálit ho měl císař Zikmund.

Jak dlouho v době bez internetu trvalo, než se informace o Husově upálení dostala do Čech? „Protestní list univerzity přišel v září 1415, čili 2, 3 měsíce po upálení mistra Jana Husa, a je zajímavé, že tam univerzita protestuje i proti upálení Jeronýma Pražského, který ještě upálen nebyl. Oni předpokládali, že pár dní po Husovi upálili i jeho žáka.“

Martin Chadima při přednášce v Husitském muzeu v Táboře

Proč byly až do poslední chvíle na stole dva možné rozsudky nad Husem? Byl by Jan Hus v dnešní době úspěšným politikem? Poslechněte si celý rozhovor v Archivu pořadů.

autoři: Stáňa Lekešová , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.