Igor Chaun: Hmotný svět není všechno. Ale vím, že musím mít v pořádku DPH a zimní pneumatiky

2. listopad 2017

Igor Chaun patřil k nejtalentovanějším režisérům své generace. Jeden ze studentských vůdců Sametové revoluce natočil více než 60 hraných a dokumentárních filmů. Následovaly mystické dokumenty z cest po Asii. I setkání s dalajlamou.

Igor Chaun cestoval po Asii, kde natočil dokumenty Skutečný svět a Cesta do Indie. „Mě to ukázalo existenci duchovního světa, poznání sebe sama.“ Byl i v jednom ze dvou štábů, které přijal dalajlama. „Já jsem si setkání s ním naplno prožil až ve střižně,“ přiznává.

„Až tam jsem byl dojatý. Jako filmař spíš myslím na to, jestli je konektor ve správné zdířce, nebo jestli je dobré světlo.“ Sám prošel obdobím osobnostního hledání. V Jižní Americe se díky přátelům dostal do křesťanské pralesní církve a ochutnal tam ayahuascu, nejsilnější přírodní halucinogen z liány.

Mezi pralesními křesťany

„V šesticípém kostele křesťané zpívali písně, které byly rovnocennou součástí těch rituálů. Ono to mění stav vědomí. Kdyby mi o tom někdo vykládal před tím, než jsem to zažil, tak bych ho poslal do Bohnic.“ Jak svět chápe dnes?

Igor Chaun a Martina Kociánová

„Hmotný svět není všechno. Existují duchovní bytosti. Já tam objevil mimozemské civilizace. Vždycky jsem se tomu vysmíval. Ale vím, že je zároveň nutné mít v pořádku DPH, zimní pneumatiky i vztahy v rodině.“ A tak dnes místo celovečerních filmů posílá přes sociální sítě do světa zajímavá videa a filmy o lidech.

Výsledek mého duchovního hledání?

„Jeden z výsledků mého duchovního hledání je, že jsem přijal Igora jako člověka, vím, že nemám mezi lopatkami křídla. Udělá mi radost, když má film tisíce, ale třeba i jen pár stovek zhlédnutí na sociálních sítích.“ Na celovečerní filmy ale úplně nerezignoval. Teď do kin přichází Nepřesaditelný, dokument o redaktorovi Reflexu J. X. Doležalovi.

„Na karlovarském festivalu mě oslovili z Reflexu. To nešlo odmítnout. Jeho kolegové totiž říkají, že ho moc neznají, přestože s ním dělají čtvrt století. Nevěděli, jak bydlí, že chodí na trilobity. Neviděli ho jíst. Jiří neuvěřitelně spolupracoval. Tvrdí, že má narcistní poruchu osobnosti, a že když je o něj zájem, tak žije. Já měl od Reflexu naprosto volnou ruku.“

Ve spolupráci s Reflexem teď natáčí medailony kandidátů na prezidenta Všichni prezidentští muži. A kromě toho připravuje i dokument Dospělým ze dne na den. O dětech, které opouštějí dětský domov. „Nejsou sociálně připraveni žít. Upadají do dluhů, narkomanie, prostituce.“

Proč se přihlásil a vystudoval hornickou střední školu v Kladně? Vydal by dnes své deníky? Více uslyšíte v archivu.

autor: zk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.