„Jak doopravdy chutnala Kolalokova limonáda?“ Karel Fiala prozradil všechno, co o slavném filmu ještě nevíte

8. březen 2016

Kdo měl původně hrát slavného Limonádového Joea? Kdo vymýšlel mučící potěšeníčko a co to bylo? Jak operetní zpěvák snášel, že ho při zpěvu zastoupil Karel Gott?

Limonádníka měl původně hrát Jiří Kodet. „Už měl scénář takříkajíc v podpaždí,“ vzpomíná Karel Fiala. Sama Kodetova maminka Jiřina Steimarová ale poslala tvůrce filmu do Karlínského divadla, aby se podívali právě na Karla Fialu. A bylo rozhodnuto.

Jak se Fiala vybarvil

„Druhý den mi pak přišel telegram: Dostavte se na Barrandov,“ směje se Karel Fiala. Jiří Kodet prý pak svoji maminku málem uškrtil. Podmínkou tvůrců ale bylo, že Limonádník má být blonďák. Karel Fiala musel do kadeřnictví, tenkrát dámského.

„Tam jsem seděl každých 14 dní mezi ženskými jako blbec a odbarvovali mě na blond. Naproti bylo pánské oddělení a oni si jistě říkali: To je snad gay! Co se s ním stalo? Ten Fiala bejval normální chlap!“

„Mučeníčko“ prošlým kečupem

Ve filmu to Karlu Fialovi moc slušelo. Až do chvíle, než se na něj vrhli tři padouši: Karel Effa, Waldemar Matuška a Josef Hlinomaz. Obzvlášť pan Hlinomaz se v tom vyžíval.

Sám připravoval „ta svinstva“, které pak Limonádníkovi v rámci „mučeníčka“ lil na hlavu a sněhobílý kostým. „Kečup byl prošlý a strašně zapáchal. Třikrát mě takhle museli zohavit,“ vzpomíná Karel Fiala.

Žádná lahoda prý nebyla ani Kolalokova limonáda. Klikněte na video!

Mistr byl daný

I když je Karel Fiala operetní legenda, písně ve filmu za něj paradoxně nazpíval Karel Gott. Bylo to prý proto, že hudební část filmu už byla dopředu hotová.

„Přišel za mnou pan Lipský s tím, že by byl rád, kdyby tam byl Karel Gott. Nesmírně si ho vážím a řekl jsem mu, že za takového zpěváka pro mě nebude ostuda otvírat pusu.“

Lidi řvali

Před několika lety si v divadelní adaptaci filmu Limonádového Joea zahrál na scéně Hudebního divadla Karlín starého pana Kolaloku. „Přicházím tam na konec a říkám: Rány, šoky, kuří oka, vše vyléčí Kolaloka! A lidi začali řvát a plácat.“

„Poprvé jsem si říkal, že je to takové uvítání na jeviště. Ale ve všech 60 představeních mě vítali potleskem a jednou dokonce vstali. Byl to nádherný pocit. Zahřeje to u srdce, že lidi nezapomínají.“

Zpívající kominík

Legenda českého filmu, operety a divadla Karel Fiala je vyučený kominík. Ve svém rajónu tehdy měl hudební školu, a když na střeše budovy čistil komíny, zpíval si u toho. Slyšel ho profesor Otakar Ševčík a za rok ho připravil na konzervatoř. „Když se mě její ředitel Václav Holzknecht ptal, kde jsem se naučil zpívat, řekl jsem mu, že na střeše.“

Mezi důležité milníky v jeho životě patří muzikál My Fair Lady. „Tam jsem si našel svou polovičku, Věru Vlkovou, která hrála Lízu.“ Ta byla dokonce vyhlášena třetí nejlepší Lízou Doolitlovou na celém světě. Spolu mají dva syny, Honzu a Tomáše. „Oba jsou kumštýři,“ říká s pýchou v hlase Fiala.

Jak se dostal do Hudebního divadla v Karlíně? Proč vzpomíná na muzikál West Side Story? Jak se točil film Labakan? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

autoři: eh , Jan Rosák
Spustit audio