Jak je na tom teď naše armáda a ochrana státu? Odpovídá pplk. Otakar Foltýn

23. listopad 2015

Islámský terorismus má na svědomí to, že se častěji mluví o válce. Otázkou je, co je jejich pravým cílem, jak by nás ochránila armáda a jak to dnes vůbec vypadá s naším vlastenectvím.

Odpověď na otázku, proč lidi válčí, se podle pplk. Otakara Foltýna dá najít spíš v knihovně než na bitevním poli. Sám za sebe říká, že v zásadě je to boj o zdroje. „Není to jen o vodu nebo potraviny. Může to být i území nebo bezpečnost.“ Náboženství bývá prý sekundární příčina.

Jsou dobří, ale je jich málo

Každého v této souvislosti napadnou islámští teroristé a otázka, jak silný máme stát. Důstojník Generálního štábu Armády ČR přiznává, že příliš ne. „Základní problém je, že jsme si zvykli, že bezpečí je automatické.“ Jak říká, naše víra, že nás stát ochrání, je větší než jeho skutečná schopnost.

Máme vynikající armádu a za vojáky se rozhodně nemusíme stydět. „Otázka spíš je, jestli samotná kvalita vždycky nahradí to, že je jich málo. A to si nemyslím.“

Média = zbraň teroristů

Teror je založený na tom, že musí vyvolat strach. „Nezáleží na tom, jak je doopravdy efektivní. Ale jak v médiích bude vypadat, že je efektivní. Když vám dva dny dokolečka běží záběry z Paříže, tak je viděli všichni.“ Kvůli médiím je tak podstatně efektivnější.

Otakar Foltýn

Rezignovali jsme na obranyschopnost a pud sebezáchovy? Otakar Foltýn krčí rameny. „Základní lidská přirozenost je bránit své nejbližší. Problém je, když to posunete na úroveň státu.“ Navíc lidé zpohodlní a cítí se bezpečně, kdykoliv je relativně vysoká životní úroveň. „A to se stalo i nám.“

Právník v poli

Otakar Foltýn je vojenským právníkem. Jeho primárním úkolem jsou tzv. Pravidla pro použití síly. „V různých operacích je nastaven systém, jakým vojáci dostávají limity pro to, co můžou a nemůžou dělat a v jakém rozsahu.“

Jedná se třeba o to, jak vést vyšetřování, nebo koho a jak zadržovat, vysvětluje Otakar Foltýn. V bojových operacích jsou limity výrazně posunuté než například u operací OSN.

Vojna by je naučila

Poslouchat! To je základ pro každého vojáka. „Na tom je armáda založená a to musíte do těch kluků poměrně rychle dostat. To se dělá drilem.“ Otakar Foltýn je toho názoru, že byla škoda zrušit vojnu. „Ti kluci se tam naučili disciplíně a to, co jim dnes chybí.“

Třeba základní orientace v terénu a práce podle mapy. „A poskytnout první pomoc? Myslím, že by i s tím měla velká část problém.“ Jak říká, základní příprava mladým klukům dnes prostě chybí.

Martina Kociánová a Otakar Foltýn

Proč se dal k amádě? Jak je to s lidskou agresivitou? Je třeba zbrojit, aby byl mír? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: eh , Martina Kociánová
Spustit audio