Jak na obezitu a hubnutí – radí nám Martin Forejt z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity

4. únor 2011

S problémy mnohých Češek a Čechů - obezitou a hubnutím - přišel do dopoledního studia Dvojky ČRo (4. února) Martin Forejt z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

První, čím magistr Forejt zaujal, byl drobný odpor ke slovu dieta. Vykládá si ho totiž ve významu „strava“, nikoli „omezení příjmu potravin“. Poté připustil určité genetické zatížení, které nám někdy hladovějící předkové zanechali – snahu těla ukládat jakékoliv přijaté potravinové přebytky. Vzhledem k délce tohoto vývoje se ale genetické zatížení značně liší mezi jednotlivými rodinami, tedy hodně záleží na aktuálním stravování těchto rodin. Také rozdílnou váhu v mladém a vyšším věku ovlivňujeme především svým životním stylem, vedle stravovacích (zlo)zvyků také pohybovou aktivitou.

A co náhradní sladidla? „Ne, že bychom jedli nějaké jedy,“ říká magistr Forejt, „určitě to, co je u nás v potravinách a potravinových doplňcích povoleno, neškodí. Jen se nesmí těchto náhradních sladidel konzumovat moc – jako když někdo spořádá za den třeba dva balíčky žvýkaček.“ To už jde proti zdraví.

Důležitá je podle Martina Forejta samozřejmě i doba, kterou věnujeme jídlu, tedy jeho konzumaci. Spěch se určitě nevyplatí. Za rozhodující dál označil rozvržení jídla během dne. Zdůraznil nutnost dobré, vydatné snídaně, její zanedbání totiž vede k přejídání v pozdějších denních a i nočních hodinách, kdy nejsme schopni ovládnout svůj hlad a také chuť. Ke snížení těchto pocitů přispěje také vkusné naaranžování jídla na talíři – „jíme“ i očima, připomíná magistr Forejt.

oběd

Jde současně o psychiku – například když si v hlavě zakořeníme informaci, že se nám nedaří hubnout. Stresující je také přečasté vážení – správné je vážit se pravidelně jen ráno, nalačno, bez oblečení. Večer totiž můžeme mít klidně i o kilo víc. A jedno vážení týdně stačí, radí Martin Forejt.

Připouští, že někdy se mu ale poradit nepodaří. To když s ním člověk, který chce hubnout, nespolupracuje. Když se tento člověk sám nepřipraví na hubnutí, když na to nepřipraví své okolí – rodinu, přátele. Když se řídí laickými pokyny z různých časopisů, z neodborných internetových stránek.

„A když sekáte pět dní dobrotu, a pak vám dva dny utečnou, nic se neděje,“ dává závěrem nám všem naději Martin Forejt z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

3. ledna 2011 byl Martin Forejt v našem studiu i s kolegyní Julií Bienertovou - Vašků. Víc se dozvíte v článku Vědci Julie Bienertová Vašků a Martin Forejt tvoří tým, který zkoumá geny, vedoucí k obezitě

autor: Miroslav Panuška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.