Jak vypadá Ježíšek? Odpovídá převor břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek

23. prosinec 2015

Svátky klidu a míru. Takové by měly Vánoce být. Častěji jsou ale uspěchané. Dá se při všem vánočním spěchu s vařením a nakupováním ještě vůbec zachytit kouzlo Vánoc? Podle Petra Prokopa Siostrzonka bychom se o to stále měli snažit.

V našich končinách odjakživa nosí dárky Ježíšek. Jak ale vypadá? Jako malé nahaté miminko? „Pro mě, když se řeklo Ježíš, tak to byl ten na kříži. Tehdy jsem řešil první teologický problém. Jak se tam s tím křížem dostane, jak přeleze okno a jak unese dárky?“ No a pak je ještě jedno vánoční dilema.

Má se dětem říkat pravda o tom, kdo nosí dárky? „Já myslím, že pomalu sdělovat. Musíme si uvědomit, proč si dárky dáváme. Protože sám Ježíšek je pro nás velkým darem. Takže ano, dárky máš od nás, ale vlastně od Ježíška, protože nebýt jeho, nebyly by Vánoce. Dál už je to individuální.“

Vánoce jsou dnes svátky netrpělivosti

Vánoce jsou velmi oblíbené svátky, všichni se na ně velmi těší. Někdy až moc a dokonce pak člověku pod prsty utíká jejich pravý smysl. „Už od Dušiček slyšíme vánoční melodie v obchodních centrech a těšíme se tedy, až to skončí. Je to škoda. Možná v tom je jedna z chyb,“ říká Petr Prokop Siostrzonek.

„Vždy mluvím o netrpělivosti, která je zhoubou mnoha vztahů a mnoha dobrých vlastností člověka a která ho žene někam jinam. Neumíme si vychutnat přítomný okamžik. Ztrácíme tím jakési kouzlo Vánoc.“ Podle břevnovského převora vidíme někdy minulost růžovější, než byla, budoucnost lepší, než bude, a přítomnost naopak horší, než je.

Jak vypadá Ježíšek? Zeptala se převora Prokopa Siostrzonka moderátorka Daniela Brůhová

Stůl je symbol vztahů

„Kdybychom se zbavili všech růžových snů a zbytečných strachů, lépe bychom si vychutnali, co je v současnosti tak krásné,“ myslí si. A ještě na něco bychom měli obzvláště o Vánocích dbát. Na štědrovečerní stůl, kde se schází celá rodina. U stolu se totiž vždy upevňovaly rodinné vztahy.

Společné jídlo u jednoho stolu je tak znamením, že patříme k sobě. Podobně je to i v klášteře. „Tři nejkrásnější místnosti v klášteře jsou kostel, kde se scházíme k oslavě Boží, jídelna, kde se společně schází klášterní rodina, a knihovna, kde sytíme svoji duši.“

Také proto je zřejmě jednou ze specialit kláštera vlastní pivo. Klikněte na video!

V řeholi Benediktově, do které spadá i Prokop Siostrzonek, je jedním z největších trestů vyloučení od společného jídla. „Je škoda, že rychlá občerstvení nás odnaučila být spolu u jídla. Společné stolování není o tom, co je na talíři. Ale co je v srdci.“

Jaké je ideální vánoční počasí? Jaký mají betlém na Břevnově? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Daniela Brůhová , jra
Spustit audio