Jak vypadaly filmy Obecná škola, Kolja nebo Vratné lahve jako povídky? Dozvíte se v nové knize Zdeňka Svěráka

8. říjen 2015

Zdeněk Svěrák v sobě kloubí spisovatele i scenáristu. Jeho nejnovější kniha je toho skvělým dokladem. Jmenuje se Filmové příběhy.

Kniha má společného jmenovatele a tím je syn, režisér Jan Svěrák. Čtenář se dozví, jak vypadaly Obecná škola, Kolja či Vratné lahve jako povídky, než se z nich staly slavné filmy. Zdeněk Svěrák totiž píše své příběhy nejdřív jako prózu. Teprve potom se z nich stává scénář. Čtvrtá z povídek Po strništi bos na natočení teprve čeká.

Labudovi se dodnes nestačím omlouvat

„Když píšete povídku, máte konkrétní představy o postavách. Když jsem psal Vesničku střediskovou, představoval jsem si, že řidič Pávek bude veliký chlap a najednou mi Menzel poslal do divadla malého kulatého Mariána Labudu. Dodnes se mu nestačím omlouvat. Jsem rád, že to hrál právě on.“

Labudův řidič Pávek měl předobraz v Čechticích, kde mají Svěrákovi chalupu. „Je to můj kamarád a naše noční oslavy dřív končily tak, že vzal kolo a pozadu jezdil jako cirkusák.“

Jára Cimrman se narodil v rozhlase

Zdeněk Svěrák pracoval v 60. letech jako redaktor Československého rozhlasu. A v pořadu Nealkoholická vinárna U pavouka vznikl i fiktivní génius Jára Cimrman.

Vinárna U pavouka posluchače často mystifikovala. „Tvrdili jsme třeba, že do Prahy na ples stavbařů přijel Louis Amstrong. Někteří lidé tomu uvěřili a chtěli přijet. Část pochopila, že je to mystifikace za účelem humoru a to byli naši budoucí diváci.

Už 50 let vyprodáno

Divadlo Járy Cimrmana vzniklo v roce 1967. „První zmínka o něm byla ve vánočním pořadu Vinárny U pavouka. Měli jsme od začátku až dodnes vyprodáno. Já hraju v měsíci 16 večerů a divadlo 20. Hrajeme všechny naše hry.“

Každá hra začíná přednáškou. „A publikum je miluje. Je to svým způsobem drzost hodinu přednášet a pak divákům teprve dopřát hru.“ Divadlo bude slavit 50 let trvání. Chystá knížku ze zákulisí. A co bude dál? „V mém věku už si člověk nesmí dělat plány moc do budoucna,“ dodává Svěrák.

Zdeněk Svěrák a Daniela Brůhová

Jak se dřív psaly scénáře? Jak v Divadle Járy Cimrmana synové pomáhají otcům? Jakou knihu bude načítat pro Český rozhlas? Jak si užívá svoje vnuky a pravnuka? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Daniela Brůhová , zk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.