Jan Gajdoš byl velký sportovec i hrdina, říká spisovatelka

10. červenec 2014

Byl olympionik, mistr světa, sokolský gymnasta, středoškolský učitel a především bojovník proti fašismu, přesto si na něj mnoho lidí nevzpomene. To se snaží napravit kniha Ivany Gajdošové.

Už příjmení napoví, že jsou v rodinném vztahu. Spisovatelka Ivana Gajdošová je praneteří známého cvičitele. Její dědeček byl Gajdošovým bratrancem. „Je samozřejmostí, že doma se o Gajdošovi mluvilo,“ přiznává.

Hodně toho o něm slyšela od tatínka a od dědečka, který bydlel kousek od cvičitele. Gajdoš byl považován za milého a příjemného člověka. „V rodině se nejvíce oceňuje jako statečný a houževnatý člověk,“ říká.

V Židenicích, odkud Gajdoš pocházel, se na něj rozhodně nezapomnělo. Má zde dokonce vlastní ulici či čestný hrob. Samozřejmě na něj nezapomíná ani místní Sokol ani místní zpravodaj.

Rodící se kniha

„Když jsem hledala dárek, našla jsem knížku o sportovcích, ale Janu Gajdošovi tam bylo jen pár stránek,“ říká Gajdošová, proč se rozhodla hledat informace a bádat o svém předkovi.

Gajdošová je češtinářka, a má tedy velice ráda český jazyk, historii i bádání. I proto pro ni nebyl problém pustit se do knihy. „Tatínek z toho měl radost a nadhodil mi, že bych mohla sepsat knihu,“ říká.

Čtěte také

Aby sepsala knihu, ji poradil i osud. V době, kdy se rozhodovala, zda psát, našli její dva synové na gymnáziu v Brně-Židenicích článek o Gajdošovi a jeho ženě. „To už jsem nevydržela a pustila se do toho,“ poodhalila autorka. Pátrání začala spisovatelka u kronikáře v Židenicích. Ten ji nasměroval k brněnskému muzeu a dílo se začalo rodit.

Knížka Měl sílu a byl bouřlivák… mistr světa prof. Jan Gajdoš je autorčinou prvotinou. Nejvíce informací čerpala z materiálů Muzea města Brna. Mnoho fotografií, diplomů, článků a mnoho jiného přinesla do muzea manželka Jana Gajdoše Jarmila. „Nejdřív jsem to všechno musela pořádně projít a pročíst, převézt do počítače a pak zpracovat,“ popisuje spisovatelka.

Kdo pomáhal spisovatelce s knihou? Jakých úspěchů a ocenění se dočkal Jan Gajdoš. Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: Stáňa Lekešová , jra
Spustit audio