Jan Hus nebyl vášnivec, myslí si spisovatelka a scenáristka Eva Kantůrková

6. červenec 2018

Monografie Jan Hus spisovatelky Evy Kantůrkové vyšla poprvé v samizdatovém vydání roku 1986. Oficiálního vydání se dočkala až o dva roky později. V roce 2015 podle spisovatelčina scénáře inspirovaného knihou vznikl televizní film s Matějem Hádkem v hlavní roli. Na českého reformátora se snaží dívat očima nezastřenýma dobovou interpretací.

„Chtěla jsem se dívat jinak hlavně na Husův charakter, než jak ho ukazuje známý film, tedy jako reformátora a velkého buřiče. To bylo dobové zkreslení. Já jsem vycházela z toho, co jsem si sama o Husovi nastudovala a přečetla,“ říká vystudovaná historička a filosofka.

Hus podle Evy Kantůrkové nebyl vášnivec, jak ho ve filmu Otakara Vávry ztělesnil Zdeněk Štěpánek. „Bylo v něm spíš zanícení nebo určitá opravdovost. Pocházel ze selského rodu, navíc byl nesmírně vzdělaný. Jako jeho charakteristiku bych uvedla spíš určitou venkovskou, důvěryhodnou chlapskost člověka, který si stojí za svým přesvědčením,“ myslí si známá spisovatelka.

Co by se s Husem stalo, kdyby odvolal? Na co by se ho chtěla Eva Kantůrková zeptat, kdyby měla tu možnost? A proč se rozhodla napsat scénář k filmu o Janu Palachovi? Poslechněte si ze záznamu.

Ať už Jan Hus na Krakovci byl nebo nebyl, teď tam je - před časem byla odhalena socha Milana Váchy, který se pokusil zobrazit kazatele tak, jak asi nejspíš skutečně vypadal
autoři: and , Jiří Holoubek
Spustit audio