Jan Jiráň: "Češi rádi znevažují úspěchy druhých a své hrdiny"

7. únor 2013

Jedním ze zajímavých zvyků jednoho z členů Studia Ypsilon Jana Jiráně je to, že zásadně nenosí hodinky. Režisér, dramaturg, spisovatel a „multifunkční divadelník“ s oblibou říkává, že jde vždy dva kroky za technologií a strojů se prý děsí. Nemá doma počítač. Vlastní psací stroj, nespočetnou sbírku knih a nejen o své vášni k četbě, ve všech podobách, přišel pohovořit v dopoledním vysílání na vlnách Dvojky.

Stříbrní Chilané

Ten kdo zná Jana Jiráně ví, že je stále aktivním fotbalistou za Union Strašnice. Až do 18 let hrál fotbal na vrcholové úrovni a stal se dokonce žákovským mistrem České republiky: „Trenér mi jednou řekl, že je to se mnou docela dobré a že bych se měl rozhodnout, jestli se po večerech věnovat více divadlu, nebo sportovat. Fotbal už sem měl tehdy docela nachozený a k divadlu mě to táhlo, tak jsem udělal takovou výhybku.“ Svou lásku k meruně dovede J. Jiráň ovšem umně kombinovat s dramatickou činností. Společně s Janem Kalibou se např. zasloužil o vznik projektu s názvem Stříbrní Chilané, který mapuje příběh úspěšných československých reprezentantů. Ti odjeli v roce 1962 na mistrovství světa v kopané v Chile a obsadili, jako naprostí outsideři, neuvěřitelné druhé místo: „My tady v Čechách často zapomínáme na své velikány a rádi úspěch trochu znevažujeme. Mně je takový přístup líto, a proto jsem byl rád, když jsem našel někoho, s kým jsme mohli zapomenutým hrdinům vzdát hold.“ Zmíněný audio nosič je rozdělen na dvě části. První je umělecky laděna a v druhé nalezneme dokumenty a dobové odkazy. Mezi interprety jsou např. David Suchařípa, Ivan Trojan, Robert Záruba nebo Michal Pavlata.

Vana, jako oáza klidu

Noc literatury 2007 / Kolektory Praha - Senovážné náměstí 11 / Jan Jiráň a Jana Sováková

Za život prý můžeme přečíst maximálně 2500 knih. K tomuto číslu došel J. Jiráň jednoduchým propočtem, tedy pokud by člověk četl jednu knihu týdně po dobu padesáti let: „Bylo to pro mě strašlivé zjištění a od toho dne se snažím nečíst blbosti.“ V současnosti autor tráví podstatnou část roku na malém ostrově ve Španělsku. Pokouší se dodržet předsevzetí a na cestu si bere vždy pouze jednu knihu. Při návratu zpět do Čech se mu ale prý často stává, že převáží i několik desítek kilogramů: „Četba je pro mě opravdovým potěšením, podobně jako koupání ve vaně. Ideální je, když můžu tyhle dvě vášně spojit dohromady.“ Podle J. Jiráně je právě vana tím nejlepším místem, kde se člověk může výborně schovat před okolním světem a oddat se tak plně tvořivé činnosti.

Více si poslechněte v záznamu rozhovoru s Evou Kvasničkovou...

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.