Jan Jiráň touží přinést kulturu do našich životů

29. říjen 2013

Říkáte, že moc nerozumíte vážné hudbě? V úterý jsme si poslechli povídání s Janem Jiráněm, který říká: „Nebojte se klasiky.“

Marie Retková přivítala herce, hudebníka, režiséra a fotbalového fanouška Jana Jiráně. Ve svém novém projektu dokazuje, že vážná hudba je hravá a umí pro ni za pomoci mnoha svých kolegů jako jsou Marek Eben, Vojta Dyk, Jiří Lábus či Libuše Šafránková nadchnout děti i dospělé.

Jakoby to bylo včera

Na scéně Studia Ypsilon se pohybuje již 28 let a jak sám říká, stále ho to nesmírně baví: „Víte, mě přijde, jako bych do divadla přišel včera. Za celou dobu co tam působím jsem nikdy nezažil něco jako ponorkovou nemoc. Pochopitelně díky skvělým lidem, kteří v souboru účinkují.“ Ředitel divadla Jan Schmid má prý neuvěřitelný talent na výběr herců. Charakter nově příchozích dovede odhadnout vždy tak, že v divadle doslova zakoření a zřídkakdy odcházejí.

Nebojte se klasiky

Nebojte se klasiky, to je název nového projektu, pod kterým je podepsána celá řada úspěšných českých umělců a nad kterou drží dramatický a režisérský dohled právě J. Jiráň: „V nedávné době jsem dostal krásnou nabídku od Radioservisu, jestli bych neudělal pro vydavatelství nějaký cyklus. Hned mě napadlo, že v Ypsilonce máme rádi operu a bylo by prima převyprávět příběhy slavných děl.“ Operní melodie byly dříve běžnou součástí kulturního života a je prý velká škoda, že se právě jista kulturnost z dnešní doby pozvolna vytrácí. V autorském díle se prolínají hlasy operních bardů Eduarda Hakena, Beno Blachuty, Drahomíry Tikalové s hvězdami současnosti Markem Ebenem, Libuší Šafránkovou, Ivanem Trojanem a dalšími.

Jan Jiráň

Více si poslechněte v přiloženém záznamu rozhovoru…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.