Jan Kopřiva: Česká brambora je česká brambora a nic se ji nevyrovná

22. červenec 2014

Už jeho jméno předurčilo, že se bude věnovat rostlinám. Tak u toho zůstal. Odborník na zahradu Jan Kopřiva je pravidelným hostem v poradně Dvojky.

Jedny z nejčastějších otázek, které v on-line dotazech na Dvojce dostává, jsou ty na brambory. Na své zahrádce si je totiž pěstuje skoro každý.

„Domácí brambory jsou prostě lepší. Česká brambora je česká brambora a nic se ji nevyrovná,“ říká.

Čtěte také

Při pěstování brambor ovšem nemusí nutně platit známé zahrádkářské pravidlo, že nejhloupější sedlák má zákonitě ty nejlepší brambory.

„Já se musím pochlubit, že brambory pěkné mám. Možná hloupý jsem,“ připouští s úsměvem Jan Kopřiva.

Vzápětí ovšem dodává, že políčko je nutné ošetřovat. Stejně tak je důležité měnit místo, kde se budou brambory pěstovat. „Je to kvůli mandelince nebo bramborové plísni.“

Klikněte na video a Jan Kopřiva vám poradí, jak se zbavit kopřivy!

Co prospívá trávníku

Kromě brambor je mnoho dotazů také na trávník. Úroveň českých travnatých porostů je podle Jana Kopřivy čím dál lepší. „Je to asi i tím, že je na trhu velký výběr sekaček,“ myslí si.

Dobře udržovaný trávník by měl být kolem každého domu a nejde jenom o estetické důvody. „Kvetoucí tráva není nic dobrého pro alergiky."

Začátky na chalupě

Jak už to tak bývá, Jan Kopřiva se k zahradničení dostal už v dětství. Všechno to začalo, když jeho rodiče koupili chalupu v horách a on pozoroval sousedy, jak hospodaří.

Marie Retková a Jan Kopřiva

Od té doby se zahradničení věnuje prakticky pořád. Hned po škole totiž nastoupil do výzkumného ústavu rostlinné výroby a začal se tím živit.

„Dostalo se to až do dnešní propagátorsky-mediální podoby,“ připomíná častý účastník rozhlasových poraden na Dvojce.

Se svou kolegyní Ludmilou Duškovou dnes Kopřiva připravuje televizní pořad nebo rozhlasová vysílání. „Musím se pochlubit, napsali jsme také několik knížek a píšeme do několika časopisů,“ říká.

Jak vznikla spolupráce Jana Kopřivy s Ludmilou Duškovou? Jak pěstovat karafiáty? Co to jsou hlohyně? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Marie Retková , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.