Jana Dobroruková: "Chtěla bych, aby někdo konečně rozhodl, co je pro kantora nejdůležitější"

5. září 2013

Jak se učitelé učí učit? O tom ví své čtvrteční host magazínu „Je jaká je“ a dlouholetá kantorka, ale především velká milovnice přírody Jana Dobroruková.

Možná i vaše děti se nedokázaly odtrhnout od knihy „Malá tajemství přírody“, kterou napsala se svým mužem Luďkem Dobrorukou. Stačilo zavzpomínat na to, co v přírodě sledovali, když byli malí.
Jana Dobroruková je však nejen autorkou knih a učebnic, ale hlavně člověkem s neutuchající energií, kterou už desítky let věnuje dětem i mladým lidem.


Nejen jako středoškolská profesorka biologie a chemie na gymnáziu ve Dvoře Králové nad Labem vychovala mnoho vítězů biologických a ekologických olympiád, ale hlavně lidí, kterým příroda a naše planeta není lhostejná. Jak se v jejích očích proměnily generace studentů ve školních lavicích? Kde bere energii na přírodovědný Klub NATURA, s nímž každoročně vyráží na letní tábory a poznávací cesty?

Vyučovala na celé řade vzdělávacích institucí. Od zvláštních, dnes speciálních, přes I. a II. stupeň základních škol až k šestiletému gymnáziu. Která kategorie dětí ji tedy „bavila“ nejvíce? „Já nemám na ty malé. Jsem na ně příliš rychlá a ony na mě příliš pomalé. Na druhou stranu, na mladší je daleko lehčí zapůsobit a snáze se nadchnou pro věc.“ Přesto, středoškoláci jsou podle J. Dobrorukové ideální studenti a sama si prý nesmírně váží každého úspěchu, který mladí lidé, pod jejím vedením, dovedou získat.

České děti a čeští studenti se v přírodovědných předmětech spíše zhoršují. Přesně na to poukazují testy mezinárodních průzkumů ve vzdělávání. Čím je tento nelichotivý trend způsoben? „Obávám se že kvalita vzdělání, které dovedou kantoři předat, se odvíjí vždy od jejich osobnosti. Didaktika předmětu se nedá zcela naučit a je nutné studenty zaujmout. Bohužel, ne každý to dovede.“ V biologii je prý nezbytné vyjít do terénu a nezůstávat pouze u teoretické části výuky.

Eva Kvasničková a Jana Dobroruková

Jako příznivce absolutistické monarchie by prý J. Dobroruková ocenila, kdyby u nás někdo konečně rozhodl, co je pro budoucího kantora to nejdůležitější a na co všechno by se měl zaměřit tak, aby se z něj stal kvalitní pedagog.

Více si poslechněte v záznamu rozhovoru...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.