Japanolog Martin Vačkář tvrdí, že beton se při zemětřesení netřese, ale vlní

22. březen 2011

Japonsko bylo postiženo ničivým zemětřesením a následnou vlnou Tsunami již před více než týdnem. Vlna byla vysoká přes 14 metrů a oficiální počet obětí překročil 9 000 lidí.

Martin Vačkář

Japanolog Martin Vačkář byl v Japonsku už 11krát. Má zde mnoho přátel a tak se nám pokusil nastínit, alespoň pro Evropany, zvláštní mentalitu Japonců, která obzvláště v těchto dnech překvapuje celý svět. Lidé v postižených oblastech totiž stojí ukázněně ve frontách a zcela samozřejmě pomáhají těm, kteří to potřebují. A když potraviny, na které zrovna čekají, dojdou, tak jen suše konstatují, že je to škoda a spořádaně odejdou. Když někdo ze sousedů jede nakoupit, tak zcela samozřejmě koupí i sousedovi. Pokud dnes někomu v domě teče voda, napíše to na dveře a nabídne všem sousedům, ať si zdarma pro vodu přijdou. Rabování postižených domů, které po ničivých povodních v Česku bohužel dobře známe, si v Japonsku nikdo nedokáže ani představit. To prý vůbec nikoho ani nenapadne.

Martin Vačkář charakterizuje jejich povahu těmito slovy: „Jsou strašně milí a pracovití. Samozřejmě, že mají i své zlozvyky. Umějí např. pomlouvat a vytvářet drobné místní fámy. Jsou ale hlavně komunitou, která své vzájemné soužití vnímá strašně poctivě a vážně. Také ale mají své individuální pocity a umějí žít samostatně. Komunita je ale na jejich žebříčku tzv. nad potřebami jednotlivce. To je asi ten největší rozdíl proti životu v Evropě.“ Podle M. Vačkáře je pro Japonce v tuto chvíli nejdůležitější uvést svou zemi do původního stavu. Až se jim to alespoň částečně podaří, tak začnou hledat viníka a budou si vyčítat různá pochybení. V tuto chvíli ale drží spolu, bojuji o přežití a věří své vládě.

M. Vačkář zažil v Japonsku menší zemětřesení několikrát. Poprvé měl pocit, že se mu motá hlava a že mu není zrovna nejlépe. Pak se ale podíval vzhůru a zjistil, že se na stropě houpou lampy. „Beton se při zemětřesení netřese ale vlní. Budovy tak plují a člověku je fyzicky špatně protože jediné, co má být pevné, je zem pod nohami a ta se najednou vlní. Připadal jsem si jako na lodi. Je to strašně nepříjemný pocit.“ Zemětřesení, které popisuje, ale bylo několikanásobně menší než to, které zemi postihlo před nedávnem.

Podobné pocity měl při svém prvním vlastním zážitku i houslista České filharmonie Petr Havlín. Naštěstí ale ne při této poslední katastrofě. Celá filharmonie totiž odjela koncertovat na jih země, který nebyl zasažen. „Na vlastním koncertě nebylo nic znát, ač to byla pro všechny šokující informace,“ řekl P. Havlín. Napětí mezi lidmi ale bylo znát hlavně v zázemí. Každý sledoval monitory s aktuálními událostmi, téměř každý Japonec stále někam telefonoval. Pár kolegů zůstalo v Tokiu a ti jim následně popisovali, jak ve městě „nebyl proud“, jak byli několikrát evakuováni z hotelu, jak se ulice vlnily jako moře a domy se kývaly. „Na druhou stranu je neskutečné, že ač šlo o tak velké zemětřesení, tak jsou domy tak dobře postavené, že se nikde nevysypalo ani jedno sklo. Neskutečné také bylo, že místní nevytvářeli žádnou paniku a hned začali pomáhat zraněným.“ P. Havlín také uvedl, že Česká filharmonie právě připravuje charitativní koncert na pomoc lidem v Japonsku.

Pokud chcete pomoci lidem v Japonsku sami, nabízíme několik možností, a to v článku Humanitární pomoc lidem v Japonsku.

autor: lup
Spustit audio