Jaromír Nohavica: Když člověk začne zmiňovat příliš úspěchů, čeká za rohem ďábel

18. prosinec 2013

Hostem Martiny Kociánové byl ve středu 18. prosince muž, který si sám vybral své indiánské jméno. Ten, který skládá a zpívá své písně.

Můžete ho slyšet na malých koncertech, ale i s Janáčkovou filharmonií anebo ve velké sportovní aréně. Jeho verše zpívají i operní zpěváci, protože přebásnil libreto tří Mozartových oper. Je populární u nás i v Polsku. Pohledem zvnějšku to vypadá, že se mu daří. Jak je to doopravdy?

„Já se k této otázce raději vyjadřovat nebudu, protože pokaždé, když člověk začne zmiňovat příliš úspěchů, tak za rohem čeká ďábel, který odpočítává a říká jen se chval a buď šťastný.“ Štěstí je podle Jaromíra Nohavici stav duše a přichází k nám pouze na chvíli.

Za vším hledej cestu

Podle Nohavici nemá smysl psát jinak než za sebe nebo o sobě. Co je nejhorší a nejsložitější na tvorbě písní? „Nejhorší je pocit, že to můžete zkazit. Začíná to totiž silnou myšlenkou a v jisté chvíli při skládání mám pocit, že lovím slova, která se mi třeba nakonec nikdy nepodaří ulovit.“

Chcete-li pohnout lidskou duší a srdcem, nemůžete používat pouze holé věty a transparentní výroky. Všechno, co umělec dělá, musí být prý jímavé a ukryté mezi řádky. Právě nacházet to nevyjádřené je prý cestou, která znamená cíl.

Jaromír Nohavica (2018)
Spustit audio

Související