Jaroslav Zahálka: Vývar a omáčka, to je základ

17. duben 2014

Šéfkuchař Jaroslav Zahálka nepřišel do studia s prázdnýma rukama, ale přinesl chřest. Právě začíná jeho sezóna a tak se co chvíli ozvalo lehké křupnutí.

Mezitím se rozpovídal o gastronomii, vaření pro celebrity i o kvalitě potravin.

Chřest dokáže z organismu vytáhnout spoustu negativních věcí, prozradil Jaroslav Zahálka a přidal jednoduchý recept. „Vodu krátce osladit, dát do ní trošku másla, přivést k varu a chřest vařit 7 až 8 minut. Pak vyjmout, zchladit a polít máslem.“ A je hotovo.

Klikněte na video a dozvíte se něco o chřestu

České suroviny se dnes dají sehnat v dobré kvalitě, dodává Jaroslav Zahálka. On si vybírá prodejny, které sdružují farmáře, zajde na tržiště, ale občas skončí i v supermarketu. Preferuje sezónní zeleninu, která je nejchutnější.

Francouzská kuchyně, to je mekka gastronomie
Bez ní není na čem stavět, říká Jaroslav Zahálka. Prozradil, jak se vlastně ke kuchařskému povolání dostal. „Táta říkal, budeš se mít dobře, budeš u jídla v teple." Práce je to ale fyzicky náročná. Hned po vyučení se dostal do obrovské restaurace na Staroměstské náměstí, kde bylo 200 míst. Tady se naučil rychlosti.

Toužil však něco kreativního vytvářet a tak zamířil do restaurace s francouzskou kuchyní. „Pokud se nenaučím dobře dělat vývar a základní omáčky, tak nemám na čem stavět. To je velký neduh dnešních kuchařů, že neumí základy a používají náhražky," podotkl Jaroslav Zahálka. „Já chci vařit pro lidi, aby odcházeli spokojení a vraceli se."

Vařil i filmovým hvězdám
Jaroslav Zahálka pracoval v restauraci, kam chodilo i mnoho celebrit, například Richard Norton nebo Vin Diesel. Podílel se i na přípravě recepcí na Pražském hradě. Kromě toho píše s Romanem Vaňkem další kuchařku. Bude určená těm, kteří si chtějí doma dobře uvařit a nemají na to moc času.

Jaroslav Zahálka a Daniela Brůhová

„Čas je to, co mi chybí," říká Jaroslav Zahálka. Začíná totiž kolem desáté hodiny dopoledne a končí v jedenáct večer. A dřív to bývalo ještě horší. Při tom všem stihne o gastronomii učit na kulinářském institutu a uvařit i svým dětem. A co mají rády děti šéfkuchaře? Těstoviny s tuňákem, palačinky a čokoládový fondán.

Chcete slyšet další zajímavý recept z chřestu? Víte, jak upravit medvědí česnek? Jaký byl nejhorší gastronomický zážitek šéfkuchaře? Poslechněte si iRadio.

autor: zk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.