Její tvář si s Dvojkou asi nespojíte. Přesto ji ve vysílání slyšíte nejčastěji

13. prosinec 2016

Před měsícem zabodovala i v anketě Neviditelný herec. Přečtěte si, jak se (ne)odmítá nabídka stát se „staničním hlasem“.

Ačkoli si její tvář s Dvojkou hned nespojíte, slyšíte ji neustále v upoutávkách mezi písničkami nebo pořady Dvojky. Herečka Dana Černá je totiž „staničním hlasem“ Dvojky. „Před kamerou jsem si nikdy úplně nedůvěřovala,“ svěřuje se. Slyšet ji tak můžete v rozhlase i jinde než na Dvojce.

Oceňuje, že se tu setkává i s texty, které divadlo pomíjí. „Je to součást herecké práce. Té poctivé, pomalejší. Pracuje se v dialogu. Kdežto v dabingu se vytáčíme sami, protože se s partnerem nepotkáme,“ vysvětluje. „I špičkoví herci sem klidně přijdou na jeden dialog,“ ujišťuje.

Chtěla odmítnout

Ještě na konzervatoři si zkusila moderování Nočního Mikrofóra. „Byla jsem v takovém stresu,“ popisuje. „Když jsem se přeřekla, táhlo se to pak se mnou celé vysílání. Taky jsem třeba v rozhovoru s lékařem nebo jaderným fyzikem nedokázala předstírat, že o tom tématu něco vím.“

Dana Černá na toaletách v karlínské budově ČRo při natáčení minutové hry „Citát je velmi užitečná náhražka rozhovoru“ (Oscar Wilde)

Nabídku stát se „staničním hlasem“ Dvojky dostala poté, co zaujala jako host právě v Mikrofóru. „Druhý den mi cinknul telefon s nabídkou.“ Chtěla prý odmítnout. Myslela, že půjde zase o moderování živého vysílání.

Neviditelná herečka

Dana Černá hrála v divadlech v Mladé Boleslavi, Kladně a teď 15 let v pražském Činoherním klubu. Dlouho se objevovala v úzké nominaci ankety Neviditelný herec. Letos byla poprvé mezi třemi oceněnými. „Vedle Daniely Kolářové a Táni Medvecké, to je krásná společnost,“ říká.

autoři: eh , Dalibor Gondík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.