Jindřich Ondruš: Valašské muzeum je takový hard disk s informacemi o minulosti, kde si můžete i popovídat s „tetinkami“

10. červenec 2015

Valašské muzeum v Rožnově pod Radhoštěm slaví devadesátiny. Je to jedno z nejkrásnějších živých muzeí v Česku, tvrdí jeho ředitel Jindřich Ondruš. Z popela brzy povstane i požárem zničená chata Libušín.

Zakladateli muzea jsou bratři Bohumír a Alois Jaroňkovi, kteří se inspirovali ve Švédsku. První projekt vznikl už v roce 1913, pak přišla první světová válka. Ale už v roce 1925 tu stály dva domy, které sem byly přenesené z rožnovského náměstí.

Byla to radnice a měšťanský dům. O tři roky později přibyla stavba Vaškovy hospody, fojtství z Velkých Karlovic, kostel z Větřkovic… Rozvoj muzea probíhá dodnes.

Lákají programy, tetinky, kováři i mlynáři

Valašské muzeum má několik areálů. Tím největším je Valašská dědina a najdete tu téměř všechny druhy staveb, které na dědině byly. Třeba školu, mlýn, kostel nebo budovu bezzemka.

„V budovách můžete potkat „tetinky“, které tam třeba něco šijí, a návštěvník si s nimi může popovídat. Ve mlýně najdete mlynáře, v kovárně kováře, ve škole na vás čeká pan učitel s rákoskou. Ukáže vám, jak se píše na hliněnou tabulku.“

Libušín - Pustevny

Jurkovičova chata Libušín povstane

Valašské muzeum postihla tragédie, když shořela Jurkovičova chata Libušín. Na obnovu národní kulturní památky už je ve sbírce 8,5 milionu, konto vede i Český rozhlas. Lesy ČR slíbily dodávku dřeva na celou stavbu. Novinkou bude bezbariérový přístup a samozhášecí systém.

„Díky stavbě Libušína a útulny Maměnka získal architekt Dušan Jurkovič označení „básník dřeva“. Je tu duchovní náboj. Lidé se na hoře Radhošť scházeli už dřív a pořádali tu náboženské obřady.“

Příčina neznámá

A jaká byla příčina požáru Libušína? Podle protokolu hasičů to nelze stoprocentně určit. Kloní se k vadné konstrukci komína, která byla schovaná mezi dvěma stěnami,“ uvedl Jindřich Ondruš.

Valašské muzeum v Rožnově pod Radhoštěm

Kdy je nejlepší přijet do Rožnova? Jaké akce se letos chystají? Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio