Jiří Ornest: Ladislav Smoljak je nenahraditelný

7. červen 2010

„Hned při prvním setkání jsme si padli do oka, i když Ladislav Smoljak byl pedantický člověk. Snažil se získat maximum informací a teprve pak si vytvořit názor.“

Smoljak a Ornest spolu hráli ve hře Malý říjen. Ornest se prý na každé představení těšil jako malé dítě, i když měl při každém vstupu na scénu strach, aby se nerozesmál. Podle jeho soudu byl Smoljak mužem, za kterého se náhrada ani nemůže najít.

„Hned při prvním setkání jsme si padli do oka, i když Ladislav Smoljak byl pedantický člověk. Snažil se získat maximum informací a teprve pak si vytvořit názor,“ vzpomíná Ornest na Smoljaka, který teprve před několika dny navždy odešel.

Kromě herectví Jiří Ornest taky režíruje. „Když hraji, poslouchám režiséra. Ale ze všeho nejhorší je současně účinkovat a režírovat. Dělat současně drába a poddaného není lehké.“ Jako režisér nikdy nepracoval s někým „kdo mu nejde pod vousy“. Kdyby si měl v dalším životě vybrat, není si prý vůbec jistý, zda by si to opět bylo herectví. 

Kromě angažmá v Divadle Na zábradlí hraje často i ve filmu. Moderátora Vladimíra Kroce zajímala mj. role Fantla ve snímku M. Najbrta Protektor. Zabloudili i do politiky, předvolební kampaně a spoty na internetu.

autor: eh
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka