Jitce Smutné nedělá současný humor radost. „Humor hrubne a čeština chudne“

25. červen 2018

Světová premiéra hry Kdokoli může dělat cokoli podle humoristického románu Betty MacDonaldové otevře letní scénu Divadla Ungelt. Roli maminky tří dcer ztvární Jitka Smutná.

„Tahle hra má velmi rychlý spád a my se pořád převlíkáme. Bojím se, že někdy přijdu v jiném kostýmu.“ Jde o konverzační komedii, kde si herci nesmějí do textů nic přidávat. „A já mám někdy velké problémy, když mám větu, ale ta má tři řádky. Učím se texty poměrně rychle, ale tady mi to šlo dlouho a ještě teď dočišťuju plasticitu řeči.“

Humor Betty MacDonaldové je jí blízký a knihu Vejce a já dokonce dělala při přijímacích zkouškách na DAMU jako úryvek z prózy. „Ten jazyk mám ráda. Vůbec mám ráda vtipný ženský.“ Pro současný humor má ale herečka jen smutný povzdech. „Humor hrubne a čeština chudne. Mám ráda bystrý humor, a pokud je založený na slovní ekvilibristice a bohatství češtiny, tak jsem nadšená a řehtám se dlouho.“

Co si myslí o stáří? Jak se v ní zrodil nápad věnovat se kytaře? V jakých hrách ji ještě můžeme vidět? Poslechněte si ze záznamu.

Jitka Smutná a Jitka Novotná
autoři: Jitka Novotná , eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.