Jitka Novotná vydává kuchařku umělců Když vaří múzy

21. říjen 2014

Proč dirigent Jiří Bělohlávek vymění občas taktovku za vařečku? Na čem si pochutná tenorista Štefan Margita? A co je specialitou Dagmar Peckové? To se dozvíte v knize moderátorky, muzikoložky a nejnověji také spisovatelky Jitky Novotné.

Kniha Když vaří múzy od Jitky Novotné ještě voní novotou. Při jejím psaní se autorka dostala doslova do kuchyně vynikajících hudebních umělců.

„Přistupovala jsem k nim s velkým ostychem. Říkala jsem si, že jít za nimi s tak přízemním tématem je drzost. K mému údivu přijali všichni.“

Váhal prý jen dirigent Libor Pešek s tím, „že ho žrádlo vůbec nezajímá“. A zpěvák Štefan Margita, který se divil, že o jídle bude celý rozhovor. Nakonec ale autorku zavedl do zákoutí Metropolitní opery, La Scaly a taky svojí domácí kuchyně.

Kachna a bonbony

Mezzosopranistka Dagmar Pecková přistupuje k vaření neuvěřitelně zodpovědně. „Tahle diva je ochotná vstát na Štědrý den ve čtyři ráno a upéct rodině kachnu. Připravuje taky pralinky a dává do nich to nejlepší.“

Tahle světová pěvkyně prý kalkulovala, jestli by to vydalo na živnost. Ale když si spočítala, že jedna pralinka vychází na 50 K4, došlo jí, že by je nikdo nekupoval. A že přece jen zůstane u zpěvu.

Škubánky po americku

Dirigent Jiří Bělohlávek dal zase Jitce Novotné recept na hráškovou polévku a vyprávěl jí i historku o tom, jak v USA připravoval pro své americké přátele škubánky s mákem. „A byl velký problém se sháněním máku, protože ho tam považují za opiát.“

Šéfdirigent SOČR Ondrej Lenárd peče sám 20 druhů cukroví. Do kuchyně prý nikoho nepustí a jeho rodina se děsí, kdo to všechno sní.

Jitka Novotná se těší, až podle receptů ze své knihy začne sama vařit. „To bude další fáze. Viděla jsem jí doteď jako autor, korektor a editor. A teprve teď se na ni začnu dívat jako na kuchařku.“

Jak vaří manžel Jitky Novotné? Jak se jí pracovalo s Alešem Cibulkou? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: eh , Marie Retková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.