Josef Formánek na sebe v knihách prozradí i to, co by si jindy nedovolil

16. říjen 2013

Do civilizovaných koutů světa i do pralesa jsme zavítali s cestovatelem a reportérem Josefem Formánkem.

Na cestách našel Josef Formánek svůj druhý domov. Tím se stal prakticky neznámý ostrov Siberut.
I kvůli němu si začal psát s papežem Janem Pavlem II. a snažil se zabránit působení misionářů v necivilizovaných pralesních oblastech.
Svoji první knihu „Prsatý muž a zloděj příběhů“ psal sedm let. Z knihy se stal debut desetiletí a z Josefa Formánka spisovatel na celý úvazek.

Bestseller Prsatý muž a zloděj příběhů

Pokud budeme J. Formánka představovat dnes, budeme o něm hovořit především jako o spisovateli. Přesto, jeho životopis je opravdu barvitý a jako cestovatel a reportér navštívil přes 30 zemí světa. J. Formánek je spoluzakladatelem cestovatelského magazínu Koktejl a pokud se vrátíme k jeho dráze spisovatele, knižního debutu s názvem Prsatý muž a zloděj příběhů se prodalo neuvěřitelných 27 000 výtisků.

01044586.jpeg

K údivu Arnošta Lustiga

Z čeho se dá osobnost J. Formánka poznat nejlépe? Poznáme ho podle cestovatelských zápisků, z autorských knih nebo rozhovorů? „Arnošt Lustig mi jednou řekl, že musím psát pravdivě a já se toho držel. Když si pak četl mé knihy divil se, že až tak.“ Autor si prý v knihách nejvíce dovolí a prozradí na sebe i to, o by si jindy nedovolil.

Více si poslechněte v přiloženém záznamu rozhovoru…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.