Josef Lustig: Můj fotr a jeho nejoblíbenější koncentráky

19. červenec 2016

„Někteří mají blbý fotry. Ty máš dobrýho. A ještě to je kamarád,“ říkal si Josef Lustig. Jak se muži, který má sám ledacos za sebou, žije ve stínu slavného otce Arnošta Lustiga?

Arnošt Lustig byl v koncentračních táborech Terezín, Osvětim a Buchenwald. Jeho syn Josef Lustig se tam s ním vrátil, aby spolu natočili „rodinný“ dokument Můj fotr a jeho nejoblíbenější koncentráky. Provokativní dikce z názvu je režisérovi a pedagogovi Josefu Lustigovi vlastní.

„Dnes, ve svých 65 letech, mám konečně pocit, že svému básnickému a filozofickému otci začínám uspokojivě rozumět. Tedy tak na mínus trojku,“ říká. Jak se vůbec vyrůstalo v „rodině holokaustníků“ (jak si sami říkali)? „Vyrostl jsem v tom. Asi stejně jako syn hudebníka v hudbě.“

Nesdělitelné šílenství

Arnošt Lustig

Natáčení dokumentu pro ně prý byl závod paměti se zapomněním. „Když jsme vstoupili za brány Buchenwaldu, tak můj stále veselý otec začal mluvit vážně, pak přestal úplně. Já tehdy pochopil, že není na mě našvaný. Ale zlobí se na ty, kteří mohli něco tak děsivého způsobit.“

O nesdělitelném šílenství zločinů v koncentračních táborech má být i film. „V tu chvíli totiž otec cítil, že zvěrstva holokaustu byla tak obrovská, že tomu už nejde uvěřit.“ Přesto se pořád objevují popírači holokaustu. Co si o nich myslí? Klikněte na video!

Spustit audio