Josef Špaček, jeden z nejtalentovanějších houslistů současnosti

12. září 2013

Kolik talentu a kolik dřiny je za úspěchem ve světové houslové soutěži královny Alžběty v Bruselu, která je odborníky považována za největší a nejnáročnější na světě?

V roce 2012 se jako první Čech vůbec houslista Josef Špaček stal laureátem této ceny. Také je v součsnoti koncertním mistrem České filharmonie.

Jaké to je přijít mezi ostřílené „bardy“ vážné hudby a stanout v čele orchestru, když vám ještě není ani 25 let? „Uvědomoval jsem si tento fakt. Přesto jsem chtěl vždy přinést něco nového, co jsem se naučil např. ve Spojených státech. Nakonec to tedy dopadlo tak, že jsem se přiučil od zkušenějších, ale sám jsem jim měl co nabídnout.“ Josef Špaček pochází z rodiny, ve které žije 6 hudebníku. Jeho čtyři sourozenci, i oba rodičové, jsou totiž nadaní a aktivní muzikanti. Společné večery musely být u Špačků tedy opravdu hlasité!

Jak vlastně probíhá zmíněná Soutěž královny Alžběty v Bruselu? „Je to zcela unikátní a nejdelší soutěž, které se může houslista zúčastnit. Za týden je třeba se naučit zcela neznámou skladbu. Tu účastník dostane zapečetěnou v obálce a jakýkoliv kontakt se světem je mu v tu chvíli odepřen.“ Toto klání houslistů se honosí hned několika „nej“: má nejdelší tradici na světě a také je časově nejdelší. Dohromady trvá 5 týdnů a samotné finále je podle J. Špačka naprosto nejtíživější ze všech obdobných kompeticí. Bývá při něm přítomna i královna Alžběta a houslista se musí umět prosadit v mezinárodní, špičkové konkurenci.

02433756.jpeg

Více v záznamu rozhovoru na začátku článku...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.