Jsem jako betlémské zvíře, tvrdí duchovní Zbigniew Czendlik

30. prosinec 2013

"Nevím, odkud se v lidech bere agresivita a nenávist," komentuje teroristické útoky v ruském Volgogradu duchovní Zbigniew Czendlik, se kterým si po 11. hodině povídala moderátorka Daniela Brůhová.

Zprávy o dění v Rusku poslouchal během 200kilometrové cesty do studia Dvojky, kde mluvil mimo jiné o Vánocích. Právě o těchto svátcích se prý častěji hádáme. "Hlavně na Štědrý den. Vzpomínám na své dětství. Rodiče se nehádali, ale o Štědrém dni vždycky," popisuje.

Za všemi hádkami podle něj stojí touha po dokonalosti. Připomíná však, že nikdo není dokonalý. Ani Zbigniew Czendlik, který tvrdí, že je jako betlémské zvíře. "Někdy si připadám jako vůl, jindy jako osel, protože jsem udělal spoustu volovin a oslovin," vysvětluje.

Zbigniew Jan Czendlik

Každá rodina je posvátná

A ani svatá rodina prý nebyla nijak dokonalá. "Ježíšek byl nemanželské dítě, což je průšvih. Občas určitě dostal od Josefa a Marie na zadek," uvažuje s tím, že jedno dítě je na katolickou rodinu poměrně málo. Josef také nebyl v jednoduché situaci. Vždyť žil se svatou ženou!

"Slavíme proto, abychom si uvědomili, že každá rodina je posvátná," uvádí. Být matkou a otcem je totiž v dnešní době fuška. Zbigniew Czendlik zavzpomínal také na své dětství. "Nechodil jsem za rodiči s nataženou rukou," popisuje a současně kritizuje rodiče, kteří demoralizují děti tím, že je učí jen brát.

Proto je mu sympatický papež František se svým důrazem na chudobu. Tu však nelze zúžit na vlastnictví majetku. "Jde také o vztah k tomu, co máme, jestli nás majetek válcuje a ovlivňuje náš život," zamýšlí se. "Nemáme proto, abychom měli, ale abychom mohli dávat," dodává.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.