Karel Čapek udělal v Anglických listech chybu, hlásí Ondřej Kepka po návratu z „blázince“ Londýna

19. únor 2016

Ondřej Kepka se téměř po 100 letech vydal po cestě Karla Čapka, z které vznikly Anglické listy. Snažil se najít místa, která Čapek popsal nebo dokonce nakreslil. Paradoxně z Čapkovy cesty existuje jen jedna fotografie.

„Musel jsem dávat pozor, aby to nebylo cimrmanovské. Aby to nebylo ve stylu: A zde Čapek vykouřil cigaretu a zde si vypil kávu…“ vysvětluje Ondřej Kepka úskalí dokumentu. Nakonec se rozhodl zmapovat, jak se ostrovy (nebo to, jak je vnímáme) od dob Anglických listů změnily.

Mimochodem, chyba

„Mimochodem pozor! První chyba,“ zdvihá ukazováček. „Slavný autor a špatný název knihy. Měly by to být Britské listy.“ Několikrát s celým štábem na problematický název narazili.

„Třeba když jsme ve Skotsku řekli, že natáčíme film o našem slavném autorovi, který psal o jejich zemi. Ten název se jim hodně nelíbil,“ vysvětluje.

Neznámý deník k Anglickým listům

Kepkův štáb vyrazil přesně podle Karla Čapka (a vlastně i podle Tří mušketýrů): trajektem z Calais do Doveru. Naštěstí existuje výborná pomůcka. Kniha Otakara Vočadla Anglické listy Karla Čapka.

„Vočadlo jel s Čapkem na tu cestu a přesně ji popsal. Je to pravý deník té cesty. Protože Čapek je spíš impresionistický. Ten má někdy jeden den na stránku a jindy 14 dnů v jedné větě.“ První zastávka byl Londýn. Pro Kepku to byla první cesta do Británie vůbec.

První dojmy stejné

„Ta země na vás útočí,“ popisuje první dojem. „Je tu všechno jinak. Už jenom tím, že jedete vlevo. Když platíte mincemi, neplatí jako všude jinde, že malá mince má malou hodnotu a velká velkou. Tady je to naopak. Dostanete hned na začátku takový zvláštní direkt.“

Dokonce i Čapek popisuje, že ho Londýn drtil. Svou dopravou. „Negativa doháníme rychle. Myslim si, že dnes by z té dopravy tak zdrcený nebyl.“ Skutečně dezorientující spíš pro Kepku byla „pestrost“ a multikulturnost Londýna.

„To je zmatené město. Tady je indická restaurace, támhle pákistánský taxikář. Kde je centrum Londýna? Big Ben? No, to vlastně ne. Tak Piccadilly… Mě Londýn neuchvátil. Je to, jako když pejsek s kočičkou dělali dort,“ hledá vhodná slova. „Blázinec.“

Impresionistické kresby venkova

Naproti tomu ho zaujal venkov. A Skotsko s ostrovem Skye, kde to čil Bond. Podle Anglických listů našli i letní sídlo spisovatele H. G. Wellse asi 70 km od Londýna. Novým majitelům ukázali překlad Anglických listů a oni je pustili dovnitř.

„Podívej, to je ten strom, co jsme ho museli porazit, protože uschnul, říkal ten pán. Čapek to místo do knihy dokonce namaloval.“ Čapek píše, že anglický venkov není na práci, ale na krásu. Všechno dovážejí z kolonií. „Zrcadlí se v tom popisu i Zahradníkův rok.“

(Ne)obyčejný život

Ondřej Kepka už v roce 2008 o Čapkovi jeden dokument režíroval: Karel Čapek a jeho obyčejný svět. Byl za něj nominovaný na cenu Elza. „Ten název byla paralela na jeho knihu Obyčejný život. Je strašně těžká. Ale to je něco tak fascinujícího. Jak tam Čapek popisuje život, tak já ho vnímám.“

Spustit audio