„Když člověk nesportuje, měkne mu mozek,“ říká Michal Dvořák

10. květen 2012

Naším dnešním (10. května) hostem v pořadu Je jaká je byl po 11:00 hodině umělec Michal Dvorák.

Sport nebo hudba?
Jak sám říká dodnes nemá úplně jasno, zda chce být sportovcem nebo umělcem. „Babička mne vedla k umění a otec byl učitel tělocviku. Celoživotně tak osciluji mezi oběma póly. Těsně před dokončením vysoké školy jsem se na veškeré studium a závěrečné zkoušky vykašlal. Přišla revoluce a mně přišlo divné být učitelem tělocviku, když jsme s kapelou Lucie vyprodávali stadiony. Dodnes toho nelituji, ale stále se to ve mně přelévá. Sport a hudba jsou dvě naprosto odlišné věci. To, co se mezi nimi ale nachází, je krásný život,“ říká Michal Dvořák.

Lucie změnila život každému
V letech 1987 – 2003 koncertoval s legendární kapelou Lucie po celém území republiky. Hudba mu tak rychle změnila život. „Za rok jsme měli 380 vystoupení. Kdyby tu teď seděl Robert Kodym, všechny by je vyjmenoval. Se svou sloní pamětí je takovým kronikářem našeho působení.Někdy jsme koncertovali dvakrát denně a párkrát i třikrát. O psychické a fyzické zátěži je myslím zbytečné hovořit. Nám to ale moc nevadilo. V sestavě se totiž sešli výjimeční lidé, schopní maximálního nasazení. A tak jsme byli schopni o volných chvílích zkoušet.
Se současným projektem Michala Dvořáka – Vivaldianno se situace velkého vypětí opakuje. „Na koncertech pracujeme půl roku dopředu.Před samotnou akcí máme ještě dvě dvouhodinové zkoušky. Tedy přijedeme, zapojíme aparaturu, čtyři hodiny zkoušíme a pak teprve hrajeme pro posluchače.
Energie se totiž při koncertě dá i dostávat. „Jak se podaří kontakt s posluchačem, energie proudí dvousměrně. Pokud nás hudebníky lidé odmění potleskem nebo žádají přídavek, tak je to pro mne silné natolik, že po koncertě nemohu ještě dlouhou dobu usnout.“

Sportem k relaxaci
Za své sportovní výkony na velkém triatlonu byl Michal Dvořák oceněn Řádem železného muže. „Triatlon se postupně rozčlenil na mnoho odnoží. Tohle ocenění přišlo za absolvování největšího, nejnáročnějšího. Je úžasné, jak se všechno posunulo. Dříve se jednalo o jeden z nejnamáhavějších závodů vůbec. Dnes ho sportovci zvládají za pár hodin. Vliv má samozřejmě jiná výbava, tréninkové cykly a strava. Dnes už si nejsem jist, zda bych takový závod byl schopen dokončit, bez předchozí tréninkové přípravy. Nicméně dodnes sportuji, jsem velkým fanouškem mnoha sportů a všeobecně se snažím udržet aktivní. Myslím si totiž, že když člověk nesportuje, tak mu měkne mozek,“ uzavřel rozhovor Michal Dvořák.

Michal Dvořák

Více si poslechněte v rozhovoru s moderátorkou Evou Kvasničkovou v přiloženém audiozáznamu…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.