Když jsem přišel na hřbitov, hráli tam fotbal s lebkou, říká David Vondráček o začátku dokumentu Láska v hrobě

24. únor 2017

Za dokument Láska v hrobě získal David Vondráček Českého lva. Přitom se nikomu nechtělo dát do filmu peníze. David Vondráček se věnuje příběhům lidí na okraji společnosti, ale i těm, kteří patří k elitě národa. V současnosti zkoumá původ prezidenta T. G. Masaryka.

„Procházel jsem se po židovském hřbitově a naproti byl nějaký zrušený hřbitov, který jsem neznal. Tak jsem tam skočil přes zeď, a našel tam pány, jak hrají s lebkou fotbal.“ Byli to bezdomovci, kteří tu žili v hrobkách. Mezi nimi byli Jana a Jan, dvojice, která se pak stala hlavními postavami dokumentu Davida Vondráčka Láska v hrobě.

„Když Jana s Janem začali žít společně v hrobce, rozhodl jsem se natočit jejich příběh. Dodnes se mi o tom zdá.“ Do nejistého dokumentu nechtěl nikdo investovat. „Český fond kinematografie trochu chápu. Lidi se nám při natáčení třeba na měsíc ztratili.“ Do natáčení tak vložil i vlastní prostředky.

Dcera Jany se na film bála podívat

Po natáčení filmaři nemohli paní Janu najít. Chtěli jí pomoct. „Pak jsme se dozvěděli, že už nežije. Nežil už ani její přítel Honza. Zemřel v křoví 200 m od hřbitova. Jeho rodina mu udělala veliký pohřeb. Říkali, že by se o něj postarali, kdyby vyvinul větší iniciativu. Ale on nechtěl přiznat životní porážku.“

02776678.jpeg

Vondráček se pak setkal s Janinou dcerou Nikolou. „Pracovala v Anglii jako servírka. Říkala, že se na ten film bojí podívat. Teď bydlí v Ostravě. Příští měsíc se jí narodí dítě. Dohodli jsme se, že se na ten film podíváme společně.“

Odsun Němců, otec TGM a Věra Bílá

David Vondráček ve svých dokumentech sleduje taky odsun Němců. „V 90 letech byla velká hysterie. Dnes už jsou to moderní dějiny. Pro mě není hlavní politika, ale lidské osudy.“ Natáčel třeba v Postoloprtech, kde měsíc po válce zastřelili 730 civilistů.

S genetikem Janem Vaňkem taky pátral po tom, jestli byl TGM synem císaře Františka Josefa I. Projekt byl ale zastaven na žádost prezidentovy pravnučky Charlotty Kotíkové. Aktuálně připravuje dokument o romské zpěvačce Věře Bílé.

Jaké dokumenty točil na začátku 90. let? Má nějaký optimistický dokument? Více uslyšíte v archivu.

autor: zk
Spustit audio