Když u vaření nemáte pokoru, vzniká kostka ve skluzu, kančí na daňčím a další totální nesmysly, říká Roman Vaněk

15. březen 2016

Francouzi prý říkají, že upéct maso se naučí každý trouba, ale pro omáčky se musíte narodit. To je jedno z hesel Romana Vaňka, který je v kuchyni jako doma a připravuje pro posluchače Dvojky výlet do dějin gastronomie.

Vypukne to zanedlouho na vlnách Dvojky: pořad Dějiny kuchyně. „Připravuju ho s báječnou Ivuškou Bendovou. Nasedneme do pomyslného stroje času a budeme studovat část jídelních lístků, které vlastním.“

Posluchači zjistí, co míval k obědu prezident Tomáš G. Masaryk, nahlédnou do slavnostního menu královny Viktorie a dalších korunovaných hlav. „Čeká nás spousta zajímavých imaginárních setkání,“ láká posluchače Roman Vaněk, který už vydal 13 knih. Čtenáře vede k tomu, aby jedli zajímavě.

Čtěte také

Kuchařské rychlovky

Po úspěšném titulu Snadno a rychle I. přichází na trh i dvojka. „Jsou to rychlovky ze surovin, které nakoupíte běžně kdekoli,“ popisuje svoje recepty pro všední den.

„Třeba večeře pro rodinu, když se vám nechce vařit. Nebo když vám přijde návštěva a vy potřebuje něco uklohnit, aby to bylo rychlý a přitom efektní. Aby vás všichni pohladili.“

Vyčpělé evergreeny

S naší gastronomií je to lepší, než to bývalo. Před rokem 1989 totiž býval sortiment všude stejný. „Kuřecí prsa s broskví, kaťák a vídeňská roštěná. Tenkrát se ale kradlo, takže to byly průhledný roštěný. A mám pocit, že tu jsou pořád místa, kde neví, že proběhla revoluce. Natož že se změnila gastronomie.“

Českým kuchařům se sice fantazie vrátila, podle Vaňka ale bohužel „ta kladná i ta záporná. Jde o to, že pustíte fantazii z provazu a nemáte pokoru. Potom vzniká kostka ve skluzu, kančí na daňčím a další totální nesmysly.“ Fantazie z vás kuchaře neudělá, stejně jako ho z vás neudělá kus papíru.

steak

Kuchařský řidičák

Ty svoje papíry na kuchaře získal Roman Vaněk v roce 2011. „Vaření, to je nekončící nádhernej proces plnej vůní. Každý den se můžete naučit něco nového a to je super.“ Dnes sám vychovává nové kuchaře. Vede Pražský kulinářský institut.


Roman VaněkFast foody nevedou hlupáci a všímají si trendů. Je to jakási společenská forma moderního stravování a nemůžeme říct, že je to a priori největší zlo.

„Lidi se hodně vyptávají a hodně se vracejí. Máme dokonce esa, která u nás byla třeba 60x. To už jsou kulinářský šílenci, jako jsem kdysi býval já,“ glosuje. A stejně tak se směje i pojmu „zdravé“ jídlo. „Neexistuje nezdravé jídlo, jsou jen nezdravá množství. Jde o zdravý životní styl a vyváženou stravu.“

Jakou má zajímavou zálibu? Co má rád na talíři? Jak se dostal ke gastronomii? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

autoři: eh , Jan Rosák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.