„Končím... Takhle se dá vydržet neuvěřitelně dlouho.“ David Svoboda

18. říjen 2016

Před olympiádou v Riu říkal, že bude jeho poslední. Po ní už ale nebyl tak kategorický. Pojede i do Tokia? Co všechno má v plánu moderní pětibojař David Svoboda?

Řada sportovců před závodem prohlašuje, že je to naposled. Je to pro ně totiž důležitý psychologický moment. „Když sportovec závodí s tím, že je to naposled, vydá se ze všech sil. A taky se už nemusí bát, co bude potom. Takhle se dá vydržet neuvěřitelně dlouho,“ vysvětluje David Svoboda.

David Svoboda

Jako Jágr

Jiří Holoubek a David Svoboda

Bude to s ním teda podobné jako s Jaromírem Jágrem? „Všechno to má vývoj. Fakt je, že mám profesionální smlouvu do příštího roku. Pak se uvidí.“ Že z Ria nepřivezl medaili, mu nevadí. „Nikdy jsem nespojoval úspěch s výsledkem,“ prozrazuje zlatý medailista z OH 2012 v Londýně.

Na koni nezáleží

Odmítá taky, že by v pětiboji záleželo třeba na kvalitě koně. „Často toho o koni před závodem poznám dost. Je otázka, jestli na to stihnu zareagovat,“ směje se. „I v šermu je proti vám soupeř, který vám kazí tu vaší strategii. Ten kůň je kolikrát na vaší straně víc než ten soupeř.“

Svým pánem

Před časem prohlásil, že se cítí být svým pánem. Dělá si, co chce? „Nejsem anarchista, Jsem vojákem z povolání. Myslel jsem to tak, že dělám to, co mě baví.“ Neuvažuje proto o tom, jestli mu sport něco vzal. „Sport mi dal všechno, co mám. Pravda, musel jsem si toho hodně odpustit, ale je to všechno o prioritách.“

autoři: eh , Jiří Holoubek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.