Ladislav Lahoda: Před kaskadérskou akcí musíte vypnout mozek

6. březen 2014

Ať je kaskadér sebelépe připraven, vždycky to bolí. Zkuste se skutálet po schodech jenom v tričku, říká Ladislav Lahoda, šéf nejstaršího a největšího kaskadérského týmu u nás.

Ladislav Lahoda, bývalý zápasník, se stal kaskadérem už v roce 1970. Nejhorší je podle něho oheň, který je nevyzpytatelný.

On sám byl v nemocnici s popáleninami asi čtyřikrát. Dnes mají kaskadéři různé pomůcky, obleky, gely. Dřív nic takového nebylo.

Čtěte také

Při jednom natáčení si nevzal azbestové kalhoty, aby nebyl nemotorný. Pyrotechnik mu polil benzínem záda, ale na kalhoty přece jen něco steklo. „Když viděl režisér, jak řvu, říkal: Ten hraje jako Mastroianni.“

Za přesvědčivým hereckým výkonem však byly popáleniny nohou, zavzpomínal Ladislav Lahoda, který se podílel i na oceněném filmu Hořící keř.


Sám nepoznám, kdy končí výkon kaskadéra a nastupuje počítač

„Nikdy jsem nepřemýšlel o tom, že bych toho nechal“, říká Ladislav Lahoda. Úrazy ke sportu i k této profesi patří.

Ladislav Lahoda a Martina Kociánová

Kaskadér musí být připraven a přemýšlet o tom, jak scénu udělat chytře a bezpečně. Patří k tomu i odvaha. Ale v momentě, kdy skáčete třeba z třiceti metrů do kartonových krabic, musíte před akcí vypnout mozek a jít.

Požadavky na kaskadéry jsou dnes větší, mnoho filmů je postavených na akcích. Na druhé straně se více dbá na bezpečnost.

Kaskadérům dnes pomáhá i počítačová postprodukce. Například při skoku z Nuselského mostu by se dnes použilo lanko, člověk by se metr nad zemí zastavil a postprodukce by lanko z filmů vymazala. Sám dnes u filmů nepozná, kde končí kaskadérský výkon a přichází digitální jedničky a nuly.


Kaskadér musí umět říci ne

Ladislav Lahoda by do rizika 50 na 50 nešel. Je na koordinátorovi, aby řekl: „Tohle ještě udělám, ale tady už je hranice, za kterou nejdu.“ Vůbec to není ostuda, za to žádný film nestojí.

Kaskadérem se stal i syn Ladislava Lahody. Je součástí týmu, ve kterém je 120 lidí, z toho 50 jezdců na koních. Tým pracoval na filmech jako Mladý Indiana Jones, Gladiátor, Tmavomodrý svět, Hellboy, Poslední rytíř a Titanic. Ten české kaskadéry proslavil.

Zahraniční producenti se k nám zase vrací a v Česku se točí dost filmů. On sám se na akční filmy postavené na efektech paradoxně příliš nedívá.

A jak Ladislav Lahoda snáší, že hrdinou bude pro diváky herec? „To k té profesi patří. Já jsem radši, že se za mnou lidé na ulici neohlížejí. Když zatleská štáb, tak to zahřeje víc. Já jsem pyšný na to, že tým, který odstartoval Jaroslav Tomsa je tam, kde je, a je to chlouba české kinematografie.“

Více zajímavostí z kaskadérské profese uslyšíte ze záznamu v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.