Ladislav Špaček: "Dělat tiskového mluvčího prezidenta republiky je neobyčejně namáhavé"

6. duben 2012

Hostem Stanislavy Lekešové po páteční (6. března) 11. hodině byl Ladislav Špaček, bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla.

Na pedagogickou fakultu v Ostravě ho přivedla spíše náhoda. „Tehdy nebyla jiná možnost. V okolí mého bydliště tehdy nebyla jiná možnost, jak se dostat na humanitní obor. Mne bavila filosofie a tak mi nezbylo nic jiného, než se učit českému jazyku.“

Profesní začátky
Po úspěšném zakončení měl velký problém sehnat práci. Během studií totiž figuroval jako předseda regionální buňky studentské organizace, která byla po roce 1968 zakázána. Už tehdy o budoucím prezidentovi republiky četl v samizdatu. Nakonec se vše zdařilo a nastoupil jako pedagog do malé obce u Havířova.

„V 70. a 80. letech nebylo moc co dělat,“ řekl Ladislav Špaček. "Byl jsem velmi činorodý, ale aktivit se mnoho nenabízelo. Když kluci na chodbě hráli s hadrovým míčem fotbal, seděl jsem v lavici a četl Platóna. Nakonec jsem se rozhoupal a úspěšně udělal přijímací zkoušky na FFUK, kterou jsem absolvoval a následovalo doktorandské studium.“

Jednoho dne za ním přišel Vlastimil Ježek a sdělil mu, že v České televizi hledají vedoucího, který by vedl tým domácího zpravodajství. Na post se zašel podívat a ihned podepsal smlouvu. „Prožil jsem tam krásné dva roky. Kdyby se tohle nestalo, asi bych se hnal za kariérním postupem na fakultě. Za zaprášenými okny se ale odehrávaly důležitější věci a já jsem dodnes Vlastimilu Ježkovi vděčen, že mne do této životní dráhy posunul,“ poznamenal Ladislav Špaček.

Mluvčím se stal snadno a rychle
Jak se dostal do zaměstnaní k prezidentu republiky hovoří rád. „Je to velmi jednoduché. To se takhle otevřou dveře a v nich stojí prezident, který se zeptá jestli bych mu nechtěl dělat tiskového mluvčího,“ říká s úsměvem a dodává: „Byli jsme spolu v častém kontaktu již předtím. Vídával jsem ho na konferencích a při dalších příležitostech. Jednou jsme spolu chvíli hovořili, on se odmlčel a nabídl mi onen post. Neváhal jsem ani pár sekund a okamžitě odpověděl, že s radostí přijímám.“

Odborník na etiketu Ladislav Špaček

Jeho role přitom nebyla jednoduchá. „Musel jsem vystupovat před médii, spisovně se vyjadřovat, mít bohatou slovní zásobu, plynule hovořit v anglickém jazyce a mít obrovskou sebekázeň. Cokoliv jsem pronesl během chvíle rezonovalo na druhém konci světa. Samotný Václav Havel si ráno otevřel noviny a dozvěděl se, co si vlastně myslí,“ dodal Ladislav Špaček.

Více si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru se Stanislavou Lekešovou.

autor: Jan Profous
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.