Český lékař bez hranic vyhrál v Jižním Súdánu nad šamanem. Udělal z něj terapeuta

24. říjen 2017

Pro Tomáše Šebka to byla už pátá mise jako lékaře bez hranic. V Africe byl ale poprvé. „Lákaly mě tropické nemoci,“ vysvětluje chirurg a originální vypravěč. Kromě toho, že místní přesvědčil o smysluplnosti moderní léčby, možná vychoval několik budoucích maratonců.

„Moc mě to bavilo. Uvažoval jsem dokonce, že bych tropické nemoci chtěl i studovat,“ prohlašuje lékař Tomáš Šebek. Při své práci v Agoku získal dokonce zkušenosti s porody. „Podařilo se mi jich sedm a všechno dobře dopadlo. Ale kolegové porodníci by mě asi zabili,“ směje se.

Zápas o důvěru pacientů

V péči měl i 16letého chlapce s krvácením do mozku. „Za dva měsíce hrál znovu fotbal.“ V Jižním Súdánu ale mají jinak velké slovo tradiční léčitelé. Některří jsou erudovaní méně, někteří více. Tomáš Šebek měl ale štěstí, že se potkal s tím osvíceným. Zápasil s ním ale o důvěru pacientů.

Nemocnice MSF v Agoku

„Snažil jsem se přijít na nějakou formu spolupráce. Dnes pracuje v nemocnici v Agoku jako fyzioterapeut. Tím jsme získali obrovskou důvěru místní komunity, takže pacienti už nám k němu neodcházejí a nezvažují alternativní léčbu. V nemocnici nám už zůstávají.“

O doktora nezakopnete

V Jižním Súdánu je podle statistik 1 lékař na 100 000 obyvatel. „Pro velkou část populace je téměř nemožné potkat za celý svůj život vystudovaného lékaře. Třeba v Afghánistánu nouze o lékaře byla, ale ne tak významná. V tom to bylo jiné.“

Nemocnice MSF v Agoku

Místní poměry jsou opravdu chudé. Šebek většinu času jedl kozí maso. „Upeče se to a moc se nesolí. Když jsem to viděl poprvé, prohlásil jsem, že jsem vegetarián. Ale po 10 dnech na rýži jsem se vrátil ke kastrolu a prohlásil, že si dám kozu.“

Budoucí maratónci

Občas prý propadal malomyslnosti. Pomáhají maličkost. „Občas řeknete příšernou sprosťárnu. Nebo to na chvíli zapíchnete a jdete si lehnout.“ Taky relaxuje běháním. Přidaly se k němu i místní děti.

„Na konci mise jsem běhal s hloučkem 80 dětí a říkal jsem si, že tady třeba zakládám na budoucí pražský maraton, kdy už nebudou na prvních příčkách Keňané, ale Jihosúdánci.“ O své misi Šebek napsal i knihu Africká zima: v Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic.

autoři: vlk , eh
Spustit audio