Lidi si myslí, že mi můžou tykat. Že jsem stejný jako Tonda Blaník, říká Marek Daniel

18. květen 2018

Marka Daniela znají diváci hlavně jako Tondu Blaníka. Lobbistu ze satirického seriálu Kancelář Blaník. Bravurně zvládl i roli Václava Havla v projektu České století, o níž říká, že byla jeho nejnáročnější hereckou výzvou.

Z Kanceláře Blaník se stal fenomén. „Je to seriál, který se chytil. Stoupla mi popularita. Vím, že to patří k mé profesi, ale nemám náturu to přijímat. Negativních reakcí je tak deset procent, ale někteří lidi mají pocit, že si se mnou mohou tykat, a myslí si, že jsem stejný jako Tonda Blaník. Od první série až po film je to velká zábava, ale i velký stres. Na přípravu mám tak jeden dva dny,“ říká Marek Daniel. Figuru příšerného chlapíka předvádí štábu i o pauzách, kdy vtipkuje jako Tonda Blaník.

A co role Václava Havla v Českém století? Jak uchopit postavu muže, kterého si všichni pamatujeme? „Byl jsem asi půl roku ve stresu, ale když jsme začali, tak to ze mě spadlo. Nepotřeboval jsem informace z dokumentů, ale ze záběrů, kde Havel třeba odpočíval. Pomohl mi John Bok. Podíval jsem se třeba na domácí video z Hrádečku, kde Havel ukazoval celou chalupu. Měl jsem nahrávky ze setkání s premiérem Adamcem. Ty věci mi pomohly vytvořit tu roli.“

Zajímá Marka Daniela politika i mimo kameru? Je důležité pracovat s týmem lidí, které dobře zná? Jakou roli si zahrál ve výpravné pohádce Čertí brko? A má rád příběhy o Blanických rytířích? Poslechněte si ze záznamu.

autor: zk
Spustit audio