Luděk Munzar: Pořád jsem někam pospíchal. Některé věci jsem nestačil prožít tak, jak jsem chtěl

29. prosinec 2016

Kvůli úmrtí Luďka Munzara uvádíme mimořádně reprízu rozhovoru z 29. prosince 2016, v němž se vyznává z úžasu nad proměnou života a dávné touhy stát se vojenským stíhačem.

„Já opravdu pamatuju Masaryka. A vzpomínám na okamžik, kdy jsem klečel u maminky a ona plakala. Babička taky. Já jsem se jich ptal: Proč pláčete? Vždyť to není náš dědeček. A maminka mě začala vysvětlovat, kdo to byl.“ Masaryk pak provázel Luďka Munzara symbolicky celý život.

Martina Kociánová a Luděk Munzar

„Jako kluk jsem ho asi 4x škrtal v učebnicích. Nejdřív jsme škrtali, pak jsme to tam zase museli vpisovat, pak jsme zase zamazávali. Já mluvím o epoše, o době, jak jsem se musel naučit žít.“ Munzar přiznává, že se rád probírá vzpomínkami. „A zjišťuji, že některé ani nemohly být moje,“ směje se.

Jako bych prožil Malostranské povídky

„Připadá mi, jako bych prožil Malostranské povídky. Když je mi v životě ouvej, tak si zajdu k Mikulášskému chrámu, u každého domu se zastavím, a vrací se mi věci, které jsem četl. Malá Strana je pro mě něco nádherného. To je kus země, který nikdo na světě nemá.“ Udělal by něco v životě jinak?

Skuteční Rivalové? Luděk Munzar a Paul Newman!

Luděk Munzar a Paul Newman. Oba propadli rychlých autům

Nikdy se nesetkali, přesto toho měli hodně společného. Oba patří mezi idoly filmového plátna, oba milovali auta a ten jeden mluvil hlasem toho druhého.

„Ano. Něco bych rád opravil, nebo se rozhodl jinak. Pořád jsem někam pospíchal, teď vím, že se to nemá. Některé věci jsem nestačil prožít tak, jak jsem chtěl.“ Původně chtěl být vojenským stíhačem. Stal se hercem a v Národním divadle prožil 33 sezón. Létání a automobilové závody se staly aspoň jeho koníčkem.

Setkání s Čapkem

A stejně tak i čeština. Proto ho můžete na Dvojce slyšet pravidelně s Františkem Novotným v pořadu Okouzlení slovem. Společně natočili i CD Setkání s Karlem Čapkem: „Čapek říká takové pravdy, až člověka mrazí. Píše o vládě, poslancích, o téhle zemi. To by se mělo číst a přednášet, protože to kultivuje lidi.“

Jako mladý hrál i s Čapkovou manželkou Olgou Scheinpflugovou. „Byla chytrá a vzdělaná. Měla gejzír energie a já ještě ty záblesky zachytil. Hrála mi maminku v Křišťálové noci. Stál jsem za jevištěm v šortkách a ona mě ze srandy ďobla do stehna a ptala se, jestli jsou ze dřeva. Pak vypnula prsa a říká: No, tak se dotkni, to je bez podprsenky. Sáhl jsem si. Tenkrát bych se za to styděl, dneska se s tím vytahuju.“

Poslední rozhovor vedla Martina Kociánová s Luďkem Munzarem 8. února 2018. Podívejte se na video.

autoři: Martina Kociánová , zk
Spustit audio

Související