Máme asi nejteplejší léto v historii. Praha byla teplotně hned za Káhirou. A víme, co přijde na podzim

21. srpen 2015

Letošní léto bude jedno z nejteplejších v historii. Podle meteorologů je prý letošek vyhnaný do extrému a léto nepřestává překvapovat.

„Těšil jsem se, jak budu o dovolené jezdit na kole. Ale nedokázal jsem nic. Jen ležet a lapat po dechu,“ svěřil se letecký meteorolog a mluvčí Českého hydrometeoroligického ústavu Petr Dvořák. „Za poslední dva tři roky toho zažíváme víc než dost: povodně 2013, teplé zimy, přívalové srážky, velká horka.“

Počasí měří přes 200 stanic

Za posledních 50 let je vidět zřetelný nárůst tropických dnů. Nejtepleji je na jihovýchodní Moravě, v Polabí a v okolí Prahy. Tady se také projevuje tepelný ostrov města. A na jak dlouho se dá počasí předpovědět? „Na tři dny. Na pět dnů už je přepověď orientační.“

V Česku je víc než 200 měřících stanic. Na 38 jsou pozorovatelé, zbytek je automatický. Měří teplotu, tlak, srážky, vítr. S výpočty pomáhají matematické modely. Bohužel ani počítač není všemocný. „Klimatologické modely ukazují teplý podzim, ale nechci nic slibovat,“ říká Dvořák.

Čtěte také

V budoucnu extrémy

V dalších desetiletích pak prý můžeme čekat další extrémy. „Můžou přicházet i tvrdé zimy. Například v roce 2012 byly tři týdny, kdy jsme se v některých lokalitách blížili minus 40 stupňům.“ Paradoxně ale posledních sto let se na drtivé většině Země otepluje. Do atmosféry se uvolňuje 90 miliard tun uhlíku.

„Z toho 10 miliard tvoří člověk. Kdybychom to snížili o dvě, tři miliardy, je otázka, jak by se to projevilo a jestli bychom byli schopní globální oteplování zastavit.“ Arktida, oblasti kolem severního pólu a Evropa jsou oteplovány velmi razantně. Naopak Antarktida a místa kolem rovníku se ochlazují.

Petr Dvořák

Pro piloty je nejhorší bouřka

Petr Dvořák je letecký meteorolog. „Piloty zajímá turbulence, námraza, bouřky, podmínky pro přistání.“ Meteorologové spolupracují i s balonáři, jejichž akcí se zúčastňují.

„Pro piloty je nejhorší bouřka. Viděl jsem u Tupoleva radar z laminátu, který úplně rozbily kroupy. A to proletěli jen okrajem bouřkového mraku. Viděl jsem v letadle i Eliášův oheň, takové mini blesky.“

Čím je specifická měřící stanice v Dobřichovicích? Jak působí počasí na lidskou psychiku? Jak se mění práce meteorologa? Proč je málo meteorologů? Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio