Marie Poledňáková věří, že náhoda je v životě mocný nástroj

4. listopad 2013

Známá scenáristka a režisérka komedie století „S tebou mě baví svět“ se nám v pondělí před mikrofonem Dvojky svěřila se scénami a příběhy, které jí samotné zrežíroval život.

Odpověděla také na to, jestli její život byl komedií nebo dramatem. Dozvěděli jsme se, jak jí vonělo a chutnalo uplynulé půlstoletí i to, kdo přinesl do jejího života smích a kdo slzy.

S kým mě bavil svět

Tentokrát jsme představili režisérku Marii Poledňákovou, jako autorku literární. Listovali jsme tedy její poslední knihou s názvem S kým mě bavil svět. Dílo popisuje autorčin život a vzniklo na podněty nakladatelství Ikar: „Nikdy by mě nenapadlo že budu psát memoáry a ani jsem to neměla v plánu, dokonce jsem to odmítala. Nakonec mě přesvědčil argument ředitelky vydavatelství, která mi doporučila, abych si alespoň dělala poznámky. Než dostanu sklerózu.“ Odložená autogramiáda knihy proběhne zítra od 16:00 v Luxoru na Václavském náměstí, v Paláci knih.

Náhoda nebo tvrdá práce?

Co dělala Marie Poledňáková v továrně? Svářela a vrtala. Svět se od té doby ovšem změnil k nepoznání, a to nejen po stránce vizuální, ale i obsahové. Jak se tedy pozná den, kdy v životě nastane absolutní obrat? „To se nepozná. Nikdy nevíte, kdy půjdete na večeři a setkáte se s Jaroslavem Dietlem, který změní váš život od základu, jako se to přihodilo mě. V osudě každého hrají občas strašlivě velkou roli náhody a má to svůj půvab.“ Režisérka velkou část úspěchu přikládá právě šťastné náhodě. Přesto, člověk na ni prý musí být vždy náležitě připraven.

Marie Poledňáková a Daniela Brůhová

Více si poslechněte v záznamu rozhovoru na začátku článku…

autor: Daniela Brůhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.