Milionář s holým zadkem. To je Jaroslav Šíma, vždy „on the road“

7. únor 2017

Cestovatel, motocyklista a dobrodruh Jaroslav Šíma ujel 1 375 000 km v jedné stopě. „Den, kdy nesedím na motocyklu, jako bych nežil,“ říká pětinásobný mistr ČR ve sportovní mototuristice.

„Jsem milionář s holým zadkem. To milionářství se ale počítá jen v těch kilometrech,“ uvadí své vlastní motto na pravou míru Jaroslav Šíma. „On ten milion dneska moc není. V budoucnu bych chtěl dosáhnout dvou. K těm mám ale ještě pořád daleko,“ směje se.

Motorkářem se prý moc necítí. „Motorkáři jsou dnes všichni. Vlastně i špičkový závodník je motorkář, místo aby to byl sportovní motocyklista. Ale neuráží mě to.“ Motorkám propadl před víc než 30 lety. Začínal tím, že si v 70. letech koupil od souseda za 300 korun moped. Postupně ho měnil za silnější stroje.

Motocyklu propadl, a to zcela

Ty osobně důležité má dodnes. „Jsou k vidění v soukromém muzeu Františka Miclíka v Rabakově. Možná k nim letos přibude ještě jeden kousek.“ Na svoji první cestu na dvou kolech se vydal v roce 1986. I s manželkou. Do tehdejší Jugoslávie.

Muzeum motocyklů Jawa v Rabakově: František a Martin Miclíkovi

„Ta svoboda, volnost pohybu a to, že je člověk blíž lidem než v autě, nás nadchly. Navázali jsme díky tomu spoustu známostí a otevřelo nám to oči.“ Za rok se vydali na Jawě do Francie. „To si dnes nikdo neumí představit, jak jsme to prožívali. V Paříži jsme vzbuzovali malé pozdvižení. Francouzům se ale Jawa líbila.“

Dakar

Jako novinář jezdí po asistenčních trasách i na Rallye Dakar. „V roce 2003 jsem dostal tenhle bacil. Nehraju si ale na žádného závodníka. Tím jsem bohužel nebyl a ani nebudu.“ Co mu to tedy dalo? „Napětí, sledování toho, co se děje. Je to touha být u toho a sáhnout si na samotné dno.“

autoři: Tomáš Voženílek , eh
Spustit audio