Množství zásahů hasičů často závisí na aktuálním počasí ...

19. červenec 2010

Léto s množstvím požárů je pro hasiče pravidelně nejaktivnějším obdobím roku. I proto jsme dnes (pondělí 19.7.) do studia pozvali Iva Mitáčka, tiskového mluvčího hasičského záchranného sboru Zlínského kraje a Libora Nepila, krajského vyšetřovatele požárů.






Letos byly první dny prázdnin extrémně suché a tak na sebe požáry nenechaly dlouho čekat. Hasiči museli vyjíždět i několikrát denně. Přitom likvidace lesních požárů je technicky velmi náročná. Po období sucha si všichni oddechli, poté se ale zase objevily přívalové deště. Rozhodně se tedy nenudili.

"I malá chyba nás může stát velmi mnoho," říká Ivo Mitáček a dodává: "například dnes o půlnoci zasahovali hasiči zlínského kraje u vozidla BMW, kde řidič omylem natankoval místo nafty benzín. Automobil začal hořet a likvidace požáru trvala více jak hodinu."

To, co hasiče v současnosti trápí nejvíce jsou zlomyslná volání, která zbytečně zatěžují tísňovou linku.Těchto kontaktů je extrémně mnoho a tvoří až 95 % všech telefonních hovorů, na lince 112. Nyní, po novele zákona, mají však hasiči zbraň volající mohou nechat odpojit a v případě falešných poplachů i předat policii.
Kdo jsou vlastně žháři? "Většinou to jsou psychicky narušené jedince, kteří zakládají požáry pro potěšení nebo si ani neuvědomují, co dělají. Také to jsou lidé, kteří takto řeší svou krizovou situaci," říká Libor Nepil. Jako vyšetřovatel je schopen stanovit příčinu vzniku požáru. Patří mezi nemnoho lidí v ČR, kteří jsou ve spáleništi schopni nalézt stopy. Že se nejedná o práci pro tzv. nezkušené dokládá hned v zápětí. Mezi základní informace, které pro vyřešení případu potřebuje patří např. zjištění výpovědi svědků a majitelů objektu aneb vyšetřovatel musí přímo na místě zjistit, co se zde dělo před požárem, při požáru a poté.

záchranáři u metra

Dozvěděli jsme se také jaké jsou ochranné pomůcky, které hasiči při výjezdech k zásahu používají, zda u nich pracují ženy a jaké má “hasičské řemeslo“ výhody a nevýhody .

To už si ale si ale můžete poslechnout sami, a to v následujícím audiozáznamu pořadu Setkání Hosta do domu se Zuzanou Burešovou za mikrofonem …



Nestihli jste páteční (16.7.2010) vysílání Hosta do domu? Přečtěte a poslechněte si v článku Pavly Kopřivové: Odhodlaný i citlivý, takový byl podle Magdaleny Pokorné manžel Boženy Němcové

autor: Jan Profous
Spustit audio