Mým životním duchovním vůdcem byl Magor, přiznává rockující teolog Ladislav Heryán

16. únor 2016

Kytarista, rocker, ale především řeholník a vynikající biblista. Sám si kdysi zkusil život uprchlíka, a proto se teď modlí za politiky.

Salesiánský kněz, ale taky doktor a inženýr. Přesto je Ladislav Heryán známý hlavně jako teolog, který miluje rockovou muziku a mívá bohoslužby na rockových festivalech. Třeba na Open Air Festivalu v Trutnově. „Teď jsme na tam měli Václava Malého,“ vzpomíná.

Magor, Cohen, U2

Na festivalu taky hraje na kytaru a zpívá. „Nejsou to moje písničky, ale naučím se něco třeba od Leonarda Cohena, Green Day nebo U2.“ Kromě toho má i úzký vztah k undergroundu. Byl velkým přítel Ivana Martina Jirouse, známého po přezdívkou Magor.

„Byl to pro mě jeden z mých životních duchovních vůdců. Myslím to úplně vážně. Byl to hluboce věřící člověk a jeho pojetí života mě hodně oslovilo. Mně i mnoha jiným lidem chybí.“ Je proto příznačné, že jako malý chtěl být Heryán rockerem a traktoristou. Touhu být knězem pocítil až v 16 letech.

Uprchlíkem na Madagaskaru

„Moji rodiče byli z generace, která byla pokřtěna a chodila do kostela. Mě to nějak chytlo.“ Jak říká, měl náboženskou pubertu. V roce 1987 emigroval do Itálie s cílem odejít do misií. „Pokud by nebyla revoluce, tak bych byl dneska na Madagaskaru,“ směje se.

Vrátil se na výzvu svých představených, „abych přispěl k obnově salesiánského díla u nás“. Protože sám má zkušenosti uprchlíka, dívá se po svém i na současnou uprchlickou krizi.

03527402.jpeg

Modlitba za politiky

„Vím, jak je uprchlíkům na duši. Citlivě prožívám to, jak na to lidi u nás nahlížejí. Osobně jsem pro to, aby se lidem, kteří potřebují pomoct, pomohlo. I když vím, jak je to komplikované. Často se modlím za politiky a ty, kteří to mohou ovlivnit, aby se to vyřešilo.“

Dělá víra život jednodušší? Jak se žije salesiánům u nás? Jaká je jejich minulost? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

autoři: eh , Jan Rosák
Spustit audio