Na blackout se nelze pořádně připravit, říká Milan Vodička

9. září 2014

Co s námi bude: stručná historie příštích 20 let. Tak zní jméno knihy Milana Vodičky. Nahlíží v ní do naší budoucnosti. Víte, co můžeme čekat? Prý návrat do minulosti. Bohužel bez stroje času!

Že 20 let není zas tak dlouhá doba? Že se moc změn nestihne? Chyba lávky! Stačí se podívat do roku 1994. Málokdo měl mobil. A když už ho někdo měl, tak zrovna mobilní moc nebyl. Laptop neměl nikdo. Tablety a čtečky neexistovaly.

„Podívejte se na film z roku 1994. Lidé tam najednou mají vtipné oblečení i účesy. Nosí se bílé ponožky do obleku. To je úplně jiný životní styl,“ připomíná Vodička.

Čtěte také

A za dalších 20 let bude svět zase jiný. Jen my si toho budeme málo všímat. „Je to jako, když se každý den kouknete do zrcadla. Nepřijde vám, že by proběhla změna. Ale najednou ji vidíte na staré fotografii,“ říká.

Černočerná tma

Jaká bude budoucnost, můžeme tedy odhadovat. Vodička to ale ve své knize zkouší předpovídat. Jedna z krizových variant je, že by nastal blackout. Tedy totální výpadek proudu.

Čtěte také

Pří výpadku proudy by přestal vysílat Český rozhlas. Problém by ale nastal i při opouštění rozhlasové budovy. Nejezdí výtahy, dveře na fotobuňku se neotvírají. Stejný problém by měla půlka Prahy. A když už by se člověk dostal ven, nevěděl by, jak se dostat domů.

V zajetí technologií

Milan Vodička

„Nejezdily by tramvaje nebo metro. Fungovaly by pouze automobily, než by jim došel benzín,“ říká spisovatel.

Nefungovaly by ani semafory. Lidé by se rychle octily bez peněž. Tedy alespoň ti, kteří používají bankomaty. Brzy by se vybily mobily, tablety nebo notebooky.

Kolaps civilizice

Psychologové přišli také na fakt, že při hroutící se civilizační struktuře, dostanou lidé podprahový signál, že také nemusí dodržovat pravidla. „To už vás na křižovatce nezachrání ani pravidlo pravé ruky,“ říká Vodička.

Tak či onak, na budoucnost se prý nedá pořádně připravit. „Budoucnost můžete mít sebelépe nalajnovanou. Ale vždy se přes ni přežene něco, co vám to úplně pokazí,“ dodává.

Jaké má Vodička osobní zkušenosti s blackoutem? Je horší výpadek proudu, nebo nedostatek ropy? Jaká bude naše budoucnost? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Daniela Brůhová , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.