Na dobrém začátku moc záleží, říká Eva Kiedroňová

16. leden 2014

Její knihu „Něžná náruč rodičů“ a „Rozvíjej se, děťátko“ si maminky vzájemně půjčují a automaticky potom mluví o polohách tygřík, klokánek nebo koníček. Autorku metodiky o plavání kojenců a správného psychomotorického vývoje kojenců vyzpovídala moderátorka Eva Kvasničková.

Na dobrém začátku záleží všechno, řekl kdysi Jan Amos Komenský. Proč je tak důležité vědět, jak s dětmi od malička manipulovat? „Ve chvíli, kdy rodiče zvedají dítě zády od podložky, tak je to dezorientuje. Není to přirozené. Při sledování reakcí dětí jsme si všimli, že je dobré, když jim napovídáme jejich pohyb do budoucnosti. Ideální je zvedat děti tak, jak budou vstávat jako dospělí. To znamená přes bok. Velmi záleží na tom, jak dítě zvedáme a na které straně ho nosíme.“

Co děláme špatně

Umíte správně zvedat své miminko z postýlky? A správně ho ukládat? Většina rodičů určitě přikývne. Ovšem správná manipulace vyžaduje přesnost, citlivost a dodržování postupů. Neměli bychom při ní spoléhat pouze na intuici. Jaké jsou nejčastější chyby, kterých se rodiče nevědomky dopouštějí a s jakými problémy se na Evu Kiedroňovou nejčastěji obracejí? „U těch nejmenších je to plačtivost a bolesti bříška. Stojí za to simulovat jim nitroděložní podmínky, když byly stočené do klubíčka v klidném a šetrném prostředí. Je dobré dát jim peřinku, ve které se dítě zahnízdí a lépe se vyspí. Na matraci si ještě děti neumí rozložit těžiště a vytáčejí hlavičku jedním směrem. Nedostatek kvalitního spánku jim působí problémy.“

Nácvik s panenkou

V kurzech nedochází jen k praktickému nácviku manipulace s dítětem. „Rodičům vysvětlujeme, jak jsou znalosti manipulace důležité a tím je přimějeme ke spolupráci. Vysvětlujeme jim, jakým procesem a jaké dovednosti by si mělo dítě postupem času osvojit. Na dobrém začátku moc zaleží. Když rodiče přijdou až po několika měsících po narození potomka, je to špatně. Počáteční chyby je těžké později napravovat."

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.